Ричмънд – тасманийската капсула на времето

Градът е запазил почти изцяло своя колониален вид и дух

Ричмънд – тасманийската капсула на времето

Снимка: Wikipedia

712 ~ 5 мин. четене
Автор: Преслава Георгиева

Разположен на около 25 км североизточно от тасманийската столицата Хобарт, град Ричмънд предлага своеобразно пътуване назад във времето към едно ранно австралийско колониално селце. Със своите над 50 исторически, красиво реставрирани сгради в джорджиански стил, датиращи от 20-те години на 20-и век и с население от 880 души, Ричмънд е пълен с живот, с неща, които могат да се видят и направят, и с разнообразие от страхотни вина и вкусна храна, които трябва да се опитат.

Районът на днешния Ричмънд първоначално бил обитаван от аборигенското племе Moomairremener, а когато топографът Джеймс Миан пристига тук и открива находище на  въглища, нарича близката река Коул (от англ. coal “въглища). След 1808 г., когато започва безвъзмездно раздаване на земи, градът се разраства, овцевъдството и земеделието процъфтяват, а Ричмънд става най-големият регион за производство на пшеница в Тасмания. Достъпът до източния бряг на река Коул е улеснен след изграждането на мост през 1823 г., а селището започва да се оформя около него. През 1824 г. Ричмънд е обявен за град и вече е дом на ханове, магазини, пазар, ковачници, седларски и кожарски работилници, пещи за тухли и варовик и вятърна мелница. Година по-късно той се превръща в един от деветте окръга на полицейската система на лейтенант губернатор Артър и се сдобива със съдилище, казарми, полицейски пост и затвор, в който излежават присъдите си британски престъпници.

По време на австралийската треска за злато и след като градът спира да служи като наказателна колония, населението му намалява. През 1861 г. Ричмънд става община и през следващите 100 години остава една тиха селска общност. Липсата на напредък се оказва полезна, защото градът запазва изцяло колониалния си вид и дух и когато туризмът започва да се развива през 60-те години на 20-и в., неговото историческо наследство, изкуствата и занаятите превръщат Ричмънд в една от основните туристически дестинации в Тасмания.

Да се запознаеш с миналото на Тасмания тук е толкова лесно, колкото една разходка из великолепните улици от 19-и век. Вероятно най-известната и най-често снимана забележителност е мостът Ричмънд - най-старият използван и до днес каменен мост в Австралия. Мостът е построен от затворници с блокове от пясъчник през 1823 г. и освен че продължава да обслужва превозни средства и пешеходци, той е любимо място и за гостите на града, и за местните жители, които правят тук пикници и снимки или хранят патиците и се наслаждават на спокойствието в Ричмънд.

Кратка разходка нагоре от моста Ричмънд ще ви отведе до църквата Св. Йоан Евангелист - най-старата католическа църква в Австралия, датираща от 1836 г., всъщност катедралата „Света Богородица“ в Сидни е построена по-рано, но през 1865 г. нейният оригинален параклис бива унищожен от пожар и Св. Йоан получава признанието „най-старата функционираща църква“. Заслужава си да посетите прекрасно поддържаната сграда на църквата и прилежащата й градина.

Ричмънд е дом на още една от най-старите забележителности на Австралия - The Richmond Gaol - най-старият запазен затвор в страната, построен през 1825 г. и действал до 1928 г. Днес той е отворен за посетители, които могат да се запознаят с живота на затворниците през 19 в. и да научат интересни истории за някой от най-известните му обитатели. Твърди се, че един от тях - „Ikey“ Соломон - е послужил за прототип на Фагин в романа на Чарлз Дикенс „Оливър Туист“.

Ако искате да видите как е изглеждал животът в Ричмънд по време на колониалната епоха, трябва да посетите музея Oak Lodge - една от най-старите джорджиански къщи, почти изцяло запазена в първоначалното си състояние и единственият дом-музей в града. Докато се разхождат из коридора, декориран с красиви готически тапети от 1840 г., кабинетите на д-р Кларк, училищната стая, калдъръмения двор и градината, посетителите могат да докосват и държат в ръцете си повечето от експонатите.

Друга забележителност, която трябва да бъде видяна в Ричмънд, е Старият град Хобарт - единственият миниатюрен архитектурен модел в Тасмания, точна реплика, създадена по оригиналния устройствен план и покриваща площ с размерите на два тенис корта. Разположен в сърцето на Ричмънд, моделът пресъздава в миниатюра живота и историята на тасманийската столица през 20-те години на 19 в. и се състои от над 60 сгради, 600 фигурки, както и над 100 бонсай дръвчета.

Въпреки малкия си размер, Ричмънд може да се похвали с много художествени галерии и занаятчийски магазини, които си струват да бъдат разгледани. Разходка по централните улици ще ви даде възможност да видите и закупите прекрасни ръчно изработени произведения на тасманийското изкуство, бижута, дърворезба, текстил, сапуни, сувенири, антики и дрехи.

Ако сте любител на животните, задължително трябва да посетите зоологическата градина Zoodoo, разположена на 10 минути от Ричмънд. Тя включва голям брой местни животни като Тасманийски дяволи, но също така камили, лъвове, тигри, сурикати, маймуни и зебри. Тук се предлагат уникални обиколки със сафари автобуси, по време на които посетителите могат да хранят щрауси, камили, зебри и или лъвове и имат възможност да погалят влечуго и да видят как се хранят Тасманийските дяволи.

Едно нещо, което Ричмънд има в изобилие, е вкусна храна и определено трябва да посетите някои от фантастичните кафенета, ресторанти, ферми или магазини. Посещението на Ричмънд няма да бъде пълноценно и без да спрете в "Sweets and Treats", традиционна сладкарничка на главната улица, предлагаща десетки различни видове ретро бонбони, изложени в стъклени буркани, и множество сладки изкушения като тасманийски фъдж, гурме сладоледи и кафе.

Ричмънд е разположен в сърцето на един от най-бързо развиващите се винарски региони в Австралия - Coal River Valley, което я прави чудесна дестинация за любителите на виното. Тук ще откриете много лозя и винарни, предлагащи винени дегустационни турове и изискани ресторанти със зашеметяващ изглед към долината и реката. Ако желаете да съчетаете прекрасните местни вина с превъзходни местни сирена, не пропускайте да посетите бутиковия производител на сирене Wicked Cheese Co. и да опитате широката им гама продукти, особено носителят на не едно отличие – тройно сметановото Бри.

Ако искате да откриете на едно място фермерски продукти и предмети ръчна изработка, трябва да посетите съботния пазарът на фермерите и производителите в Ричмънд. Пазарът предлага домашно отгледани продукти от района, както и занаятчийски произведения, бижута и растения директно от производителите, артистите или фермерите.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg