Робърт Де Ниро: САЩ са обзети от моментна лудост

„Не обичаме да казваме, че сме назадничава страна”, заяви актьорът

Робърт Де Ниро: САЩ са обзети от моментна лудост

Снимка: БТА

Робърт Де Ниро отново нападна словесно американският президент Доналд Тръмп и по-конкретно оглавената от него държава - САЩ. Този път причина за гнева на актьора стана позицията на Белия дом относно промяната на климата, пише Fox News.

„Говоря за собствената ми страна, Съединените американски щати. Не обичаме да казваме, че сме назадничава страна, затова нека просто кажем, че страдаме от моментна лудост”, каза Де Ниро по време на ежегодната среща World Government Summit в Дубай, Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Конкретният повод за изказването на Де Ниро е, че ръководителят на американската Агенция за опазване на околната среда (EPA) Скот Пруйт миналата седмица изказа предположение, че глобалното затопляне може и да е хубаво нещо  за човечеството. „Знаем, че човечеството е процъфтявало най-много по-време на затопляния на климата. Има предположения, че затоплянето на климата не е непременно лошо нещо”, каза Пруйт в интервю за телевизия KSNV.

Американският държавен глава пък неведнъж е изразявал съмнения има ли въобще глобално затопляне. При една поредица от студени дни Тръмп дори писа в Twitter, че САЩ „биха могли да се възползват малко от доброто старо глобално затопляне”.

Национални експерти по сигурността в Америка и от целия свят предупредиха, че промяната на климата ще бъде едно от най-големите предизвикателства за човешкия вид – милиони хора вече са принудени да се адаптират или да мигрират, заради повишаващи се морски равнища или чести кризи за вода в по-горещите части от света.

Де Ниро през 2016 г. година, когато Тръмп беше все още кандидат-президент, излезе вече веднъж с остра критика към него. Тогава той го нарече „глупак” и заяви, че би искал да го удари.

Коментари: 0