Роботът Ангъс отглежда зеленчуци в първата автономна ферма (снимки)

С новата технология може да се отглежда 30 пъти повече продукция от тази в традиционната ферма

Роботът Ангъс отглежда зеленчуци в първата автономна ферма (снимки)

Снимка: Iron Ox

Базираният в Калифорния технологичен стартъп Iron Ox е пионер в бъдещето на роботиката и селското стопанство на закрито.

След години научноизследователска и развойна дейност, компанията стартира първата автономна ферма в света, включваща мобилен робот от 1000 килограма, наречен Angus (Ангъс).

Като възпитаници на компанията за роботика Willow Garage, съоснователите на Iron Ox Брандън Александър и Джон Бини осъзнават, че искат да направят повече с технологията, която разработват. Те виждат възможност в селскостопанската индустрия, която използваше същата система от десетки, ако не и стотици години.

Двамата приятели обикалят из Калифорния, като разпитват фермерите за най-големите болки в техния отрасъл. Огромното мнозинство дават един и същ същия отговор: по-младите поколения просто не се интересува от селското стопанство, което създава огромен недостиг на работна ръка.

И тук се появява Ангъс.Докато типичният фермер трябва да проверява културите няколко пъти на ден, като се увери, че разполагат с подходящите количества вода, хранителни вещества и азот, Ангъс ускорява процеса, като прехвърля културите от района на прибиране на реколтата до производствения център.

"Много от технологиите трябваше да се развием от нулата, но сега имаме истински робот, работещ с истински растения, които процъфтяват в нашата среда", казва Александър.

Ето как работи технологията:

Културите се държат в оранжерия от 8000 кв. фута с триъгълен покрив и стъклени панели.

Iron Ox установила, че слънчевата светлина е най-рентабилният метод за събиране на енергия. Вместо да използва почвата, компанията разчита на хидропонична система, която прехвърля вода, хранителни вещества и кислород директно в корена.

Компанията отглежда над двадесет вида сортове на ден, или около 26 000 глави маруля годишно - еквивалент на открита ферма от един акър.

Всеки сорт има свои уникални особености. Босилекът, например, изисква повече време да расте, отколкото марулята.

С новата си технология Iron Ox може да отглежда 30 пъти повече продукция на акър от традиционните ферми.

Системата, базирана на облака, наречена The Brain (Мозъкът), събира данни от хидропонните модули.Понастоящем фирмата разполага с над 25 персонализирани модула за отглеждане на растенията.

"Мозъкът" изпраща информация директно на Ангъс, така че той знае кои култури са готови за производство.

След това роботизираното рамо сканира модула, каталогизирайки го до подмилиметъра, където се намира всяка култура.

Камерата също така събира подробни 3D данни за всяко растение. Според Александър това помага за предпазване от болести и подобряване на добива.


Коментари: 0