Роботите ще са усвоили половината професии до 2035 г.

С най-голяма вероятност са длъжностите в бюрата за справки и услугите за доставки

Роботите ще са усвоили половината професии до 2035 г.
Роботите ще могат да вършат половината професии в Япония до края на 2035 г. Това са установили анализатори от изследователския институт "Номура", предава TechNews.

В изследването са били включени повече от 600 специалности и резултатите показали, че при 49% от тях хората ще могат да бъдат заменяни от роботи. 

С най-голям шанс от използване на компютърно управление вместо хора са услугите за доставки, длъжностите в бюрата за справки и дори част от фермерските дейности. Спокойни могат да бъдат писателите, учителите и журналистите, защото засега способностите им не могат да бъдат заменени от роботи. Идеята тук е, че вероятността от използването на изкуствения интелект е обратнопропорционална на дела на творчеството, необходимо при работата.

Подобни изследвания са правени и в САЩ и Великобритания, като там се прогнозира роботизацията да достигне съответно 47% и 35% от длъжностите. Мнозина се опасяват, че това ще задълбочи социалните проблеми и ще повиши безработицата. 

Екипът на "Номура" уточнява, че прогнозата им се базира на хипотетично техническо изследване, което не взема предвид социалните фактори. Ето защо се допуска възможност за грешка.
Коментари: 0