„Росатом“ ще модернизира АЕЦ „Козлодуй“ за 29 млн. лв.

Руската компания е спечелила търга

„Росатом“ ще модернизира АЕЦ „Козлодуй“ за 29 млн. лв.
1712 ~ 1 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева
Държавната руска компания "Росатом" спечели търг за модернизиране на оборудването за АЕЦ "Козлодуй", съобщават от "Росатом". Обществената поръчка е обявена от българската компания през септември 2019 г. и е на прогнозна стойност 28.9 млн. лв. без ДДС. 

Според подписания договор между структурата на държавната корпорация "Русатом сервиз" и АЕЦ "Козлодуй" руската страна ще модернизира оборудване за контрол на неутронния поток (АКНП) на 5 и 6 блок на ядрената централа. 

Съобщава се, че оборудването, което трябва да бъде модернизирано, осигурява безопасността на атомната електроцентрала и работи в системата за контрол и защита (CPS) на водния реактор под налягане. Това оборудване е поръчано за производството на руската компания "СНИПП-Систематом". 

Заданието включва проектиране, изработване, изпитания, транспортиране, монтаж, документиране, обучение, авторски надзор при монтаж, технически услуги за получаване на разрешение от АЯР, настройка и въвеждане в експлоатация, пише още в обществената поръчка. 

Сред проектите, реализирани от „Русатом Сервис” за АЕЦ „Козлодуй“, е и удължаването на срока на експлоатация на 5 и 6 енергоблок.
Коментари: 0