Росен Желязков: Нискотарифни авиокомпании имат интерес към Летище София

Това е причината да бъде удължен срокът за подаване на оферти, обяви транспортният министър

Росен Желязков: Нискотарифни авиокомпании имат интерес към Летище София

Снимка: ГЕРБ

Интересът на нискотарифните компании към Летище София е огромен. Много от големите европейски оператори се обръщат с въпроси и затова удължихме периода за подаване на оферти в процедурата за концесия до 29 януари. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков по време на третия национален форум на Предприемачи ГЕРБ „Предприемачество. Развитие. Перспективи“.

Припомняме, че преди десетина дни транспортният министър взе решение да удължи срока за подаване на оферти за концесията на Летище София с два месеца. Това е второто удължаване, като предишното беше поставило срок до 22 ноември.

Тръжната процедура бе стартирана през юли, а правителството очаква да получи общо 3.9 млрд. евро без ДДС от 35-годишната концесия на Летище София. Тук се включва първоначалната сума, която трябва да плати концесионерът – около 600 млн. лв., всички такси, които ще се превеждат за целия срок на ползването, както и строителството на Терминал 3.

Към момента само един кандидат е изказал открито намеренията си да участва в процедурата – британската летищна група Manchester Airport Group в консорциум с китайската държавна компания BCEG.

Наскоро испанското издание Expansion съобщи, че испанският летищен оператор Aena, който обслужва летището в Барселона, също е кандидат за концесията на Летище София.
Коментари: 0