Розалия Димитрова: Корупцията в митниците е само на ниските нива

Директорът на ведомството не е изненадана от акцията на „Лесово“

Розалия Димитрова: Корупцията в митниците е само на ниските нива
Корупцията в митниците е на ниските нива и може да стигне най-много до началник на граничен пункт, но не и по-нагоре. Това каза директорът на Агенция „Митници“ Розалия Димитрова пред БНР. Нейното изказване е по повод акцията на спецслужбите, организирана от специализираната прокуратура, при която в началото на седмицата бяха арестувани 34 митничари от граничен пункт „Лесово“, а в последствие на 12 бяха повдигнати обвинения за искане и получаване на подкупи.

Розалия Димитрова смята, че не бива на база на този случай да се правят изводи, че корупцията стига нагоре по веригата. „Знае се до кое ниво стигат корупционните схеми – тя е на ниските етажи на администрацията“, заяви директорът на митниците. Тя е категорична, че службите и ръководството на Агенция "Митници" са с нулева толерантност към подобни действия и добави, че точно заради повтарящите се злоупотреби правителството е закрило митницата в Свиленград.

Димитрова заяви още, че не е изненадана от случващото се на ГКПП "Лесово". „Преди две години имаше подобна акция, а имаше и такава на "Капитан Андреево". Все пак считах, че тези служители няма да продължават с корупционните действия“,каза Димитрова. По думите й вероятно е необходимо време за промяна на мисленето на тези митнически служители, които са склонни към корупционни практики.
„Надявам се тези служители, които са виновни, да получат осъдителни присъди, за да има превантивен ефект за останалите митнически служители“, каза шефът на митническата агенция.
Коментари: 0