Румънска жп компания пуска „Влак на солидарността“ от Китай

Целта е обединяването на усилията на всички вносители на Балканите за доставка на медицински стоки и суровини

Румънска жп компания пуска „Влак на солидарността“ от Китай
4556 ~ 2 мин. четене
Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

Най-голямата железопътна компания в Югоизточна Европа - румънската GRAMPET Group, пуска „Влак на солидарността“, свързващ Китай и Европа, съобщиха от централата й. Целта на проекта е компанията да организира безпрепятствена доставка на най-необходимите медицински стоки и суровини от Китай през блокираните междудържавни граници, от която да се възползват всички вносители в Югоизточна Европа по време на кризата с коронавируса.

„Тази криза сериозно наруши транспортния отрасъл и донесе проблеми за почти всички видове транспорт - морски, въздушен и автомобилен, което пък води до огромно нарастване на разходите“, коментира Груя Стойка, президент на GRAMPET Group. „Предвид това, че много от медицинските изделия и екипировка, необходими за борбата с COVID-19, както и други видове стоки се внасят от Китай, GRAMPET Group може да помогне много за този внос посредством железопътен транспорт. В резултат на търговските отношения, които изградихме във времето с нашите партньори от тази част на света и на основата на нашите отношения като член на Транскаспийската асоциация за международен транспорт, част от новия проект „Един пояс, един път“, ние можем да доставяме стоки от Китай в Румъния, България, Сърбия и Унгария“, допълни Груя Стойка.

В зависимост от поръчките, обема на стоките и броя на контейнерите, операторът ще може да обедини всичките логистични необходимости, включително началната точка на този специален транспорт.

„Преминаваме през критичен момент, който в крайна сметка ще ни определи като човешки същества“, коментира още Груя Стойка. „Само от нас зависи как ще приключим този етап и убедено смятам, че съвместното и проактивно усилие от възможно най-много бизнеси е повече от необходимо“, завършва президентът на GRAMPET Group.

Холдингът GRAMPET Group е създаден преди две десетилетия. В структурата му са включени 16 железопътни дружества, включително Българската железопътна компания (БЖК), румънската Grup Feroviar Roman, Eurоrail Serbia и Train Hungary.

Подкрепи Economic.bg