Румънците организират най-големите протести от падането на комунизма

Между 200-300 хил. протестиращи са изразили недоволството си при температури под нулата

Румънците организират най-големите протести от падането на комунизма
448 ~ 1 мин. четене

Стотици хиляди граждани излязоха по улиците в цяла Румъния на 1 февруари, за да протестират срещу декриминализирането на поредица от корупционни престъпления. Това са най-големите демонстрации след падането на комунизма през 1989 г.

Между 200-300 хил. протестиращи, според медийни оценки, са изразили недоволството си при температури под нулата. Някои с викове "Крадци!", други с викове "Оставка!" само ден, след като правителството прие извънреден указ.

В столицата Букурещ някои от недоволните хвърлиха бутилки, фишеци и камъни по силите за сигурност, които отвърнаха с употреба на сълзотворен газ. Няколко полицаи и демонстранти бяха леко ранени. Има и арестувани.

Въпреки мощните протести кабинетът късно снощи одобри промените в наказателното производство.

Общественото недоволство не стихва вече пети ден. Промените дават възможност много от политиците да избегнат наказателно преследване с противоречиви трактовки за амнистия и освобождаване от отговорност.

В сряда министърът на правосъдието Флорин Йордаке написа в своята Facebook страница, че няма "нищо тайно, незаконно или неморално" в спешното постановление.

Тревогата в Брюксел не закъсня. Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и неговия заместник Франс Тимерманс издадоха съвместно изявление, изразявайки "дълбока загриженост". "Борбата с корупцията трябва да бъде разширена, не отменена", казаха те.

Подкрепи Economic.bg