Русинова: Минималната заплата трябва да се определя по нов начин

Според социалния министър през 2017 г. механизмът трябва да се промени

Русинова: Минималната заплата трябва да се определя по нов начин
3812 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Разработването на нов метод при определянето на минималната работна заплата (МРЗ) трябва да е сред приоритетите за 2017 г. на следващото правителство. Това каза министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова в ефира на Bulgaria On Air. Според нея през следващата година трябва да се търси съгласие между социалните партньори за нов механизъм за минималното възнаграждение, „така че да се вземат под внимание обективни критерии като производителност на труда, инфлация и др.

Бизнесът настоява за промяна на модела на определяне на минималните работни ставки. Сега бизнес сдруженията и синдикалните организации се договарят за минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности, а държавата еднолично определя МРЗ.

В края на 2015 г. работодателите поискаха системата на МОД да отпадне, а вместо прагове, да се определят различни МРЗ по дейности и по региони. Тогава социалният министър, който беше Ивайло Калфин от АБВ, обеща следващото договаряне да се случи по нов начин. Това обаче не се случи, а работодателите заплашиха, че тази година няма да водят преговори. Стъпка в посока нов модел не беше направена и от новия министър Зорница Русинова.

Тъй като работодателите отказаха да се договарят, Русинова беше принудена да запази праговете за 2017 г. без промяна.


Подкрепи Economic.bg