Четири компании на финал в конкурса на The Venture

Победителят ще се състезава за дял от милионния награден фонд

Четири компании на финал в конкурса на The Venture

Четири стартиращи компании с кауза продължават в надпреварата към българския финал на състезанието за социални бизнес идеи Chivas The Venture. Победителят ще има възможност да представи проекта си на големия финал на в Силициевата долина с награден фонд 1 млн. долара. 

Тази година в The Venture се включват бизнеси с кауза от 32 държави на шест континента. Глобалната инициатива на Chivas Regal дава възможност на предприемачи да осъществят бизнес, който създава предпоставка за значима социална промяна.

Тази година журито на конкурса се състоя от 7 български предприемачи, които продължават работа за избиране на финалиста за третото издание на Chivas The Venture.

Кои са отличените компании:

Sea Harmony

Проектът Sea Harmony развива собствен патент за вертикални ферми за миди Pisa Reef. Това е  възможност да се развива морски бизнес с ниска първоначална инвестиция и добра възвращаемост, която възстановява екологичния баланс в крайбрежните води. Вертикалните ферми Pisa Reef помагат да се обживят т.нар. „мъртви зони“ в моретата и океаните, получени от битово замърсяване на водата, ерозия и използване на химикали, като създават отново изгубената хранителна верига: планктон, миди, риби, скариди, а зелените води отново имат шанс да станат кристално чисти. Фермите вече имат няколко международни награди.

Stackport

Валентин, Николай и Роман от Stackport са създали системата за незрящи VAST, която използва очила с камера и апликация за смартфон, за да ориентира хората с нарушено зрение във всекидневни ситуации. Проектът вече е получил подкрепа и одобрение от Съюза на слепите в България. „Нашата главна цел е незрящите да имат възможност да развиват кариера, активно да участват в трудовия пазар и да улесним справянето с ежедневните предизвикателства,“ – казват създателите. Те очакват продуктът им да върне на работните места 15% от незрящите. VAST ще им дава възможност да се ориентират по-добре в непознати пространства, да подобрят възможностите си за четене, пазаруване, придвижване.

Cupffee

Cupffee е дългоочакваната нова чаша за кафе. Вафлената чашка, разработена от Мирослав, Младен и Симеон, е вкусна, ядлива, биоразградима и не променя вкуса на кафето. Замърсяването с опаковки за еднократна употреба е огромен световен проблем. Cupffee е много добро решение както за любителите на бисквитката към кафето, така и за околната среда - ако изхвърлите чашката, тя се разгражда за няколко дни. Разработката е отнела 3 години и се очаква в скоро време да бъде пусната в производство. Бизнесът я очаква с нетърпение, както и любителите на „кафе на крак“.

Wasabi Innovations

Изкуствената фотосинтеза е в основата на проекта на Wasabi Innovations. Темата е от голям интерес за учени и институти в света и в последните 20 години се експериментира усилено за създаване на устойчив модел за изкуствена фотосинтеза. Индранийл Сен използва специални сапунени молекули и сапунен мехур, за да преработи въглеродния двуокис във възобновима енергия с помощта на слънчевата светлина. Проектът е подкрепен от много световни учени и в момента предстои създаването на прототип. В резултат на това бизнес начинание може да бъде революционизирана световната енергийна практика и предоставена възможност за обръщане на климатичните промени в света.

Много разнообразни проекти бяха предадени в платформата Chivas The Venture тази година, коментираха организаторите. Най-много проекти имаше от сферата на технологиите и земеделието. Избраните са с най-голям потенциал за успех според журито и съответно с най-добри възможности да предложат работещо решение за справяне с голям световен проблем.

Финалистът, който ще представя България на глобалния финал на Chivas The Venture и ще се състезава за дял от милионния награден фонд, ще бъде обявен на 16 януари 2017.  

Коментари: 0