Русия е най-големият купувач на злато в света

Златните резерви на Русия се оценяват на 90 млрд. долара

Русия е най-големият купувач на злато в света

Снимка: Pixabay

3068 ~ 2 мин. четене
Руската централна банка е купила 55 тона злато през първото тримесечие на 2019 г., с което се превръща в най-големият купувач на световния пазар, съобщава ТАСС, цитирайки данни на Световния съвет по златото. Запасите на централната банка към края на март се оценяват на 2168 тона.

Русия започна усилено да инвестира в злато още през 2014 г., когато бяха въведени първите западни санкции срещу нея заради анексирането на полуостров Крим. През миналата година са закупени повече от 270 тона, или близо половината от количеството, придобито от централните банки по света. В момента златните резерви на Русия се оценяват на 90 млрд. долара.

Според експерти трупането на злато от страна на Русия се дължи на забавяне на световната икономика на фона на ожесточената търговска война между Съединените щати и Китай. Златото е защитен и предпочитан от руснаците актив и заради постоянната заплаха от нови американски санкции.

„Златото е уникално с това, че притежава функцията на платежно средство и може да се използва при ограничения на плащанията в една или друга валута. Купувайки злато регулаторите диверсифицират държавните резерви и намаляват зависимостта на националните икономики от непостоянството на пазарите“, обяснява финансовият анализатор Сергей Дайнека.

Освен злато руската централна банка купува китайски юани и евро и намалява доларовите си активи и инвестициите в американски държавен дълг. В момента Русия e на пето място в света по златни резерви след Съединените щати, Германия, Италия и Франция. Дори и руснаците да купуват по 270 тона злато годишно, колкото през 2018 г., за достигането на запасите на американците ще са им необходими 20 години, изчисляват специалистите.
Коментари: 0