Русия и Иран може да търгуват свободно

Двете държави обаче все още имат противоречия за някои общи проекти

Русия и Иран може да търгуват свободно

Русия обмисля въвеждането на свободна търговия с Иран. Това съобщи руският енергиен министър и съпредседател на руско-иранската комисия по търговия и икономическото сътрудничество Александър Новак, който е на посещение в арабската държава.

„Ние проучваме въвеждане на режим на свободна търговия с Иран”, каза руският министър на среща с иранския си колега Биджан Намдар Зангане.

Двамата обсъдиха редица общи въпроси и въпроси на двустранните търговски и икономически отношения между Техеран и Москва. Новак отбеляза активизиране на отношенията с Иран.

Сред обещаващите области са руски износ за Иран в областта на металургията и химическата промишленост. От своя страна Иран може да внася плодове и зеленчуци на стойност най-малко 1 млрд. долара годишно. Според руския министър Русия също може да внася от Иран след ограничаването на взаимоотношенията с Турция.

Александър Новак също призова арабската държава заедно да развият външната търговия на селскостопански продукти през Каспийско море. „Ние трябва да разработим коридор през Каспийско море за двустранна търговия”, подчерта Новак.

Двете страни обаче все още имат противоречия относно някои общи енергийни проекти. Иран настоява цените за тях да бъдат съобразени със световните цени след вдигането на санкциите. Именно заради това арабската държава забавя изпълнението на договорите.

„Проектите трябва да бъдат финализирани, вместо да се въвеждат нови условия, които спъват изпълнението им. Цената е в съответствие с глобалните реалности”, отбеляза в отговор Новак.  

Коментари: 0