Русия размисли и призовава за нова сделка с ОПЕК+

Страната поддържа контакт със Саудитска Арабия

Русия размисли и призовава за нова сделка с ОПЕК+

Снимка: БТА

2192 ~ 2 мин. четене

Нова сделка с ОПЕК+ за балансиране на петролните пазари може да бъде възможна, ако други страни се присъединят, заяви Кирил Дмитриев, ръководител на суверенния фонд за богатство на Русия, пред Reuters. Той добави, че страните трябва също да си сътрудничат за ограничаване на икономическия спад вследствие на мерките срещу коронавируса.

Предложение между Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори – включително Русия , или т.нар. ОПЕК+ – за ограничаване на производството на петрол с цел поддържане на цените, се разпадна по-рано този месец, сривайки допълнително вече ниските цени на суровината с над 40%.

"Необходими са съвместни действия на държавите за възстановяване на (глобалната) икономика. Те (съвместните действия) са възможни в рамките на сделка на ОПЕК+", заяви Дмитриев в телефонно интервю за Reuters.

Дмитриев и енергийният министър Александър Новак бяха преговарящите от страна на Русия в сделката за намаляване на производството с ОПЕК, изтичаща на 31 март.

„В контакт сме със Саудитска Арабия и редица други страни. Въз основа на тези контакти виждаме, че ако броят на съгласните членове на ОПЕК+ се увеличи и други страни се присъединят, има възможност за съвместно споразумение за балансиране на петролните пазари“, допълни Дмитриев.

Той отказа да каже кои трябва да бъдат или могат да бъдат членовете на новата сделка. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви миналата седмица, че ще се включи във войната за цените на петрола между Саудитска Арабия и Русия в подходящия момент.

Дмитриев каза също, че глобалната икономическа криза е неизбежна, тъй като глобалният дълг към брутния вътрешен продукт на света се е увеличил до 323% към момента от 230% в момента на предишната икономическа криза от 2008 г. Вирусът просто го задейства, смята той.

"Усилията за възстановяване на отношенията между Русия и САЩ вече са по-важни отвсякога. Ще предприемем всички усилия от наша страна и се надяваме САЩ също да разберат, че това е необходимо", каза той.

Руският фонд за директни инвестиции и неговите партньори са произвели 500 хил. комплекта тестове за коронавирус досега, но планират да увеличат производството до 2.5 милиона комплекта седмично. Президентът Владимир Путин заяви в четвъртък, че се надява Русия да победи коронавируса за 2-3 месеца, тъй като общият брой на заразените руснаци, включително някои близки до елита на страната, надхвърли 1000. Четири официално обявени смъртни случая досега.

Дмитриев смята, че Русия трябва да следва примера на Южна Корея и Хонконг, които показват как тестовете могат да ограничат разпространението на заразата. Засега фондът и неговите партньори се съсредоточават върху изготвянето на тестове за компании, които се нуждаят от тях за изследване на служителите си в градовете, където се намират големите им заводи, така наречените единични индустрии, или „едноетажни градове“.

Дмитриев заяви, че до месец тестовите комплекти за бързо и масово обществено ползване ще са готови, така че хората да могат да ги поръчат у дома чрез таксиметрови услуги и приложения за доставка като това на технологичните компании Yandex и Mail.Ru. Само една трета от всички тестове ще бъдат предназначени за износ.

Коментари: 0