Русия ще търси живот на Марс

България със сериозно участие в проекта

Русия ще търси живот на Марс
3800 ~ 2 мин. четене

Русия изстреля днес към Марс ракетата „Протон“. Проектът е в рамките на руско-европейската мисия „ЕкзоМарс“. Пътуването на ракетата ще продължи 7 месеца. Целта е да се намери живот на Червената планета. Това е първата част на изследователска дейност, чиято цел е да даде отговори на въпроси свързани с наличието на живот на Марс. 

Очакванията са, че роботизираният кораб ще достигне на Червената планета през октомври, изминавайки 496 млн. км. по пътя си. Една от задачите на апаратите е фотографирането на планетата, както и анализиране на въздуха ѝ. Проучванията са насочени и към наличието на метан на Марс, който е забелязан в предишни мисии на планетата. Известно е, че метанът се образува в голяма степен от живите микроорганизми, което дава надежди в проучванията на планетата. Втората част на проекта е планирана за 2018г. с изстрелването на марсоход, но това най-вероятно ще се забави заради проблеми с финансите.

Вторият апарат „Шайпарели“, който ще кацне на планетата, ще измерва климатичните условия, за да събере нужната информация за изпращането на въпросния марсоход. Сериозно българско участие има сред апаратурата на апарата, който ще остане в орбитата около Марс. „Люлин-МО“ е апаратура, подготвена от Институтът за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН. Спътникът ще изследва атмосферата за съдържание на газове, които има вероятност да имат биологичен произход, предава БГНЕС.

Дозиметричната апаратура “Люлин-МО“ е част от руския неутронен спектрометър FREND на орбиталния спътник и е разработена и финансирана по договор на ИКИТ-БАН с Института за космически изследвания на Руската академия на науките (РАН). 

Институтът за космически изследвания и технологии разработва дозиметрична апаратура Люлин-МЛ, като част от руския неутронен детектор АДРОН на марсианската платформа и с нея ще участва във втората фаза на проекта “ЕкзоМарс”, която предвижда доставката на Марс на марсоход и платформа за работа на повърхността на планетата през 2018 г. 

Подкрепи Economic.bg