Русия става лидер в добива на нефт

Отчетени бяха рекордни нива за месец май

Русия става лидер в добива на нефт

Снимка: БГНЕС

268 ~ 1 мин. четене

Производството на нефт в Русия достигна рекордни нива през май и направи страната най-големият производител на нефт в света, съобщи агенция Bloomberg. Данните идват само дни преди заседанието на ОПЕК на 5 юни във Виена, когато страните членки ще обсъждат стратегия за ограничаване на глобалното пренасищане.

Средният денонощен добив за май достигна 10,708 млн. барела, а показателят на конкурента Саудитска Арабия е 10,25 млн. барела нефт. Това показват данните на Централното диспечерско управление на руския енергиен отрасъл, на които се позовава Bloomberg.

"Руската производителност се оказа твърде устойчива към падането на цените и за Русия няма да е трудно да поддържа производството на високо равнище в близките година-две", отбеляза аналитикът от Оксфордския университета Джеймс Хендерсън.

Глобалните доставки продължават да изпреварват търсенето 6 месеца след като Организацията на страните износителки на петрол прие политика насочена към запазване на пазарния си дял. Саудитска Арабия и Русия са двете дърважи, чийто петролен добив е в близост до рекордни нива.

Bloomberg отбелязва, че показателите на руския нефтен добив продължават да нарастват дори след въвеждането на санкциите.

През 2014 г. Русия бе трета по добив на нефт след САЩ с 12,4 млн. барела и Саудитска Арабия с 11,6 млн. барела.Подкрепи Economic.bg