Русия започва строежа на газопровод в Македония

„Стройтрансгаз“ стартира първа отсечка от изграждането на националната газопреносна мрежа за страната

Русия започва строежа на газопровод в Македония
336 ~ 1 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Руската компания “Стройтрансгаз” ще стартира проекта на 14-и март, като започне строежа по първа отсечка от газопровода за национална газопреносна мрежа в Македония.

В района на село Клечовце край Куманово ще се проведе и церемонията по началото на строителството. Планира се “Стройтрансгаз” да изгради 61 км от газопровода Крелечовце - Неготино, който ще е с обща дължина 96,6 км. Това трябва да се случи до юни 2016 г.

Вложението за изграждане на 650 км. мрежа в страната общо възлиза на 150 милиона евро, а газификацията ще се извършва по модела на публично-частно партньорство, в зависимост от компаниите които ще строят инфраструктурата и доставят газа до крайния потребител. Дружествата ще имат статут на концесионери за следващите 20 години и ще плащат на държавата един процент от печалбата си.Газопроводът ще се свърже с топлоцентралата “Неготино”, но вместо с мазут ще започне да работи с газ.

Изграждането на националния газопровод е първата фаза от проекта за газификация на Македония. В рамките на втората фаза ще бъде изградена разпределителна мрежа, която да пренася газа до общините.
Коментари: 0