Присъединихме се към Асоциацията на руските туроператори

Това стана ясно на пресконференция в рамките на едно от най-големите международни туристически изложения на руския пазар - \"Интурмаркет\"

Присъединихме се към Асоциацията на руските туроператори
188 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Новината бе съобщена от министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в рамките на едно от най-големите международни туристически изложения за руския пазар - „Интурмаркет", където тази година страната ни се представя на борсата с щанд от 200 кв. м, като интересът към него в първия ден на откриването е много голям.

Въпреки отчетения спад за 2014 г., Русия е на четвърто място сред генериращите пазари с над 650 хил. туристи и 9% дял в общия входящ туристически поток към България.
В момента България предлага най-добрата база за отдих на руски деца зад граница. По данни на посолството ни в Москва, туристопотокът на деца от Русия в България се е увеличил с 30% през миналата година.

По думите й, Русия е традиционно сред топ 5 на генериращите пазари за българския туризъм и у насцеленасочено се работи за създаване на добри условия за почивка у нас на руските туристи.Освен традиционния летен и зимен туризъм, руските граждани са привлечени у нас и от СПА комплексите ни, голфът, също и поклонническият и религиозен туризъм.

„Обсъждаме с МВнР и възможността да въведем допълнителни облекчения за издаването на визи с цел поклонически туризъм. На територията на нашата страна има 4200 манастира и православни храмове, и ние предлагаме интересни маршрути по тях", изтъкна още Николина Ангелкова.

В момента българската държава действа по възможността за облекчаване на процедурите за издаване на визи за руските туристи. Според информация от Министерството на външните работи, визите се издават за два-три дни, а на територията на Руската федерация функционират 19 изнесени визови центрове.В рамките на следващата седмица, когато министърът на туризма ще посети Брюксел, ще се обсъдят възможностите и за издаване на визи за трети страни на летищата.

Предстои разработването на чартърна програма, която да започне да функционира през 2016 г. Идеята е програмата да се прилага за летния сезон в месеците март-юни, а за зимния: октомври - декември. 
Коментари: 0