Гърция има спешна нужда от пари

Страната може и да остане на червено в края на месеца

Гърция има спешна нужда от пари
156 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова
Гръцкият премиер Алексис Ципрас се опасява, че страната му ще остане без пари в края на месеца, пише днес германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Лидерът на гръцката радикална левица, изказа опасенията си пред председателя на Европейския парламент - германеца Мартин Шулц по време на разговор в петък в Брюксел. Ципрас има спешна нужда от пари, казва Шулц за вестника. Затова той трябва да убеди Еврогрупата и ЕЦБ (Европейската централна банка) във волята си да предприеме реформи и то още тази седмица, добавя германският социалдемократ.

Алексис Ципрас иска ЕЦБ да вдигне тавана на краткосрочните облигации, които Гърция може да издава, от 2 на 3 милиарда евро. Мартин Шулц, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер казаха на гръцкия премиер да изпрати следващата седмица писмо до Еврогрупата, в което Атина поема задължението да извърши приватизации и да осигури по-голяма събираемост на данъците.Според вестникът, Ципрас е поел сериозен ангажимент, макар и донякъде доста неясен. 

В същото време преговорите между Атина и кредиторите, на първо място Европейския съюз, закъсняват и тъпчат на едно място от няколко седмици.Гърция е в безнадеждна ситуация - през март тя има да изплаща големи суми, преди всичко на МВФ, един от главните й кредитори. Атина, която изплати в петък нов транш заеми от 336 милиона евро, трябва да погаси още 896 милиона евро на тази финансова институция до края на месеца в рамките на погасяването на 240-те милиарда евро заеми, отпуснати след 2010 г.

Финансовите възможности на страната са изключително ограничени, тъй като тя не може да получава средносрочни и дългосрочни заеми, а отпускането на транша от 7 милиарда евро от страна на кредиторите е отложено, докато ляворадикалното правителство предвиди действие и извърши определените реформи.
Коментари: 0