Руски танкери доставяли контрабандно гориво в Северна Корея

Това е в нарушение на санкциите на ООН

Руски танкери доставяли контрабандно гориво в Северна Корея

Снимка: Wikipedia

Руски танкери са доставяли гориво на Северна Корея най-малко три пъти през последните месеци чрез прехвърляне на товари в морето. Това твърдят два старши източника в областта на сигурност от Западна Европа, съобщава Ройтерс.

Продажбите на нефт или нефтопродукти от Русия, вторият по големина износител на петрол в света и член на Съвета за сигурност на Обединените нации, нарушават санкциите на ООН, допълват още източниците.

Трансферите през октомври и ноември показват, че контрабандата от Русия до Северна Корея се е развила до разтоварване на горивото в морето. По-рано тази година, през септември, Ройтерс съобщи, че севернокорейски кораби плават директно от Русия в родината си.

"Руските плавателни съдове са направили трансфери на нефтохимически продукти до кораби на Северна Корея няколко пъти тази година в нарушение на санкциите", казва първият източник.

Вторият източник, който независимо потвърждава съществуването на руската търговия с горива до кораби на Северна Корея, заяви, че няма данни за участието на руската държава в последните трансфери.

Северна Корея разчита на вносно гориво, за да поддържа слабата си икономика. На страната също така е необходим петрол за междуконтиненталните балистични ракети и ядрена програма, за която Съединените щати твърдят, че заплашва мира в Азия.

Ройтерс не е успяла да провери независимо дали отговаря на истината информацията за прехвърлянето на гориво с кораби на Северна Корея, дали руската държава е знаела за продажбите или колко руски кораби са участвали в трансферите. Също така не става ясно колко гориво може да е било контрабандирано.

Корабните сателитни данни за позициониране, консултирани от Ройтерс и налични в Reuters Eikon, показват необичайни движения на някои от руските кораби, посочени от източниците, включително изключването на транспондерите, които дават точно местоположение.

Източниците на агенцията съобщават, че танкерът "Витяз" с руски флаг е бил един от съдовете, които са прехвърляли гориво на кораби от Северна Корея.
Коментари: 0