Ryanair предупреди за още стачки през лятото

Авиокомпанията отчете 20% спад на печалбата през второто тримесечие

Ryanair предупреди за още стачки през лятото

Снимка: Pixabay

1592 ~ 2 мин. четене
В началото на седмицата, в която заради стачки са анулирани полетите на повече от 100 000 пътници на Ryanair, авиокомпанията предупреждава за още протести, пише "Индипендънт".

Отчитайки 20% спад на печалбата си при обявяването на резултатите за второто тримесечие, Ryanair заяви: "Докато продължаваме да работим активно с пилотите и кабинните екипажи в цяла Европа, очакваме още стачки по време на върховия летен период, тъй като не сме готови да допуснем неразумни искания, които ще компрометират нашите ниски тарифи или нашия високоефективен модел".

Очаква се пилотите, наети от авиокомпанията в Ирландия, да проведат утре третата си поред еднодневна стачка, която ще анулира 16 полета между Обединеното кралство и Дъблин. Пилотите и авиокомпанията имат различни виждания за старшинството и базовите трансфери.

В сряда и четвъртък - 25 и 26 юли, са отменени 600 полета поради стачка на кабинния екипаж в Испания, Португалия и Белгия. Ще бъдат засегнати над 100 000 пътници. Органът за гражданска авиация ги призова да поискат обезщетение, въпреки че Ryanair заявява, че не е задължена да плаща, тъй като стачките представляват "извънредни обстоятелства".

Освен на стачките, Ryanair отдава на по-високите цени на петрола и падането на цените спада на печалбата през тримесечието от април до юни, който е 20%. Отчетеният положителен финансов резултат е 319 млн. евро,

Ryanair също така каза, че средните цени на билетите през лятото ще бъдат по-ниски от очакваното. Компанията отдава това на високата конкуренция, горещата вълна в Северна Европа и несигурността, причинена от стачки.

Компанията обяви, че разходите за персонал са се увеличили с 34%, поради 20% увеличение на заплащането на пилотите, 9% повече полетни часове и 3% общо увеличение на заплатите за персонала, който не е на полети.

Очаква се обаче авиопревозвачът да покрие прогнозите за печалба от 1,25 млрд. -1,35 млрд. евро за цялата година, предаде Би Би Си.
Подкрепи Economic.bg