С дъх на Италия - историята на пицата

Над 5 милиарда пици се продават всяка година по света

С дъх на Италия - историята на пицата

Снимка: Pixabay

Италия е синоним на любов, романтика и вкусна храна, споделя Севда - първият вегетарианец в света, който е спечелил Мастършеф – във втори сезон в България. Тя и foodpanda споделят интересни факти за най-популярното световно ястие- пицата.

Италия е страна, която може да "нахрани" всичките ни сетива. Италия е омайно вино, тесни калдъръмени улички с малки ресторантчета, хора, които говорят предимно жестикулирайки с ръцете си на своя секси език, вкусна, непретенциозна храна, на която не можеш да устоиш и да забравиш. Италия е вдъхновение за много филми, книги, музика и кулинарни пътешествия. Всички италианци, които познавам твърдят, че няма по-хубава храна и вино от италианските.

Безспорно едно от най-популярните ястия в Италия (а и не само) е пицата. Обожавана храна е от всички възрасти, но най-вече от децата и младежите навсякъде по света. Дори в Япония последните години пицата става много популярна, като се приготвя с риба и калмари или с картофи, бекон и майонеза („Майо Яга“). 

Над 5 милиарда пици се продават всяка година по света. В САЩ пицата е много по-дебела. 

Думата „пица“ идва от латинската дума „pizza“, която означава „потъмняване на кора от пожар“. Пътят на историята на пицата е дълъг и несигурен. Произходът и не е строго италиански. Храни, подобни на пица, се правят още през Неолита. Счита се, че гърците първи са пекли големи кръгли плоски хлябове по времето на Дарий Велики („палакинтос“ и „пита“) с масло,чесън и билки. И други народи още в древността правят плоски хлябове:  „мануше“ в Ливан, “кока“ (сладки и солени вариации) от Каталуния, “инджера“ -Африка, “паратха“ и „наан“ в Индия, “фламкухен"от Елаз, “риеска“ от Финландия. В Италия също са известни плоските хлябове, като „фокача“ и „пиадина“.

Още през 16 в. в Неапол един галетен плосък хляб се нарича „пица“.Съвременната пица също е разработена в Неапол, като към фокачата са добавени домати. Това е ястие за бедните,което се продава като улична храна. Кралицата на Италия – Маргарита (Margherita), също иска да опита от тази храна. За да почете своята кралица, шеф Рафаеле Експозито създава пица “Маргарита“, като я покрива със скромни количества доматен сос, моцарела и свеж босилек, цветовете на италианското знаме.

В книгата „Cuccina e l’Arte di mangiar bene“ от началото на 20 в. има три рецепти за пица, всяка от които е сладка. Неаполитанската пица става доста популярна и с добавянето на чесън, трошливи твърди сирена и пресни зеленчуци. Пица „Маринара“ може би е най-старият вид пица и е с домати, риган, чесън и зехтин. Нарича се така, защото традиционно се приготвя за моряците от техните жени, когато се връщат от риболов от залива в Неапол. Други разпространени видове пица са: „Капричоза“, „Диавола“, „Калцоне“, „4 сирена“, „Пеперони“, „Рукола и Прошуто“ и т.н.


Пицата е претърпяла и много регионални промени. В Рим е популярна „Pizza al Taglio“ (Правоъгълна пица в големи тави), която се реже на парчета и се продава на грамаж, в Лигурия - „Sardenara“, в Сицилия „Sfincione“.

Пицата обикновено се покрива с доматен сос, но днес съществуват и пица „Бианка“ (със сметана), както и пица“Нутела“ (с течен шоколад, банани или други плодове).

Класическото тесто се приготвя с брашно от твърда пшеница (тип „00“), мая, захар, сол, зехтин и вода. Меси се на ръка ,остава се да втаса и след това се разточва на тънък пласт. В много пицарии е истинска атракция приготвянето на пица, пред очите на хората,подхвърляйки тестото високо във въздуха.

Асоциацията на неаполитанските пицари,основана през 1984 г., е определила специфичните правила, които трябва да се следват за направата на автентична неаполитанска пица. Те постановяват, че пицата трябва да се пече на фурна с дървени въглища, че тестото трябва да се замеси и разточи на ръка (чрез свиване на пръсти), пицата да не надвишава 35 см. в диаметър, да се пече в продължение на 60 до 90 сек. и да не е по-дебела от 1см. в центъра.

Заведенията за пица (пицария) са най-известните заведения за бързо хранене по света, заедно с тези за бургери. Те са 17% от всички ресторанти.

Събота вечер е най-популярното време за ядене на пица. Най-бързият „пица мейкър“ в света, прави 14 пици за 2мин. и 35 сек.

Най-скъпата пица е създадена от Доменико Кролла и струва 2,745 $. Приготвена е с шотландска пушена сьомга, медальони от еленско месо, ядливо злато, омари, мариновани в най-добрите коняк и шампанско, хайвер.

Замразената пица е измислена от братя Калентано през 1957 г.

Никога не слагайте сосове като кетчуп и майонеза пред италианец, ще се обиди.

Известна фраза за пицата е на актьора Дийн Мартин: “ Когато луната се отразява в очите, като една голяма пица, това е любов!“.

Коментари: 0