С нов дебат за роуминга ЕК може да „скара“ телекомите

Северните и южните държави имат различни позиции за таксите на едро, които операторите продължават да изплащат едни на други

С нов дебат за роуминга ЕК може да „скара“ телекомите

Снимка: Unsplash

1076 ~ 2 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Европейската комисия отново отваря разговор за роуминга, този път конкретно за цените на едро. Ходът може да предизвика битки между телекомуникационните оператори, пише Reuters. 
Преди три години Европейският съюз сложи край на тарифите за мобилен роуминг в рамките на Блока, така че крайните потребители да могат свободно да разговарят, пращат смс и сърфират в интернет на същите цени, които са договорили у дома, без да се налага да плащат такси заради това че са в чужбина. Това тласна потреблението, в резултат на което ползването на услуги за мобилни данни в общността е нараснало десетократно, сочи доклад на ЕК към края на 2019 г.
Доставчиците на телекомуникационни услуги обаче все още плащат такси на едро на своите колеги в другите страни, за да използват мрежите им. ЕС въведе регламент, според който поетапно те да се понижават – планът изтича през 2022 г., когато таванът за цените на едро ще падне до 2.5 евро за гигабайт. 
Телекоми в спор? 
Операторите в северните европейски страни, чиито граждани често пътуват в чужбина за празници, предпочитат да плащат по-ниски цени на едро за използване на мрежите в южните ваканционни дестинации.
От друга страна, компаниите в средиземноморските страни са по-склонни да лобират за поддържането на максимално високи тавани, за да получават повече приходи от притока на туристи и така да могат да инвестират в мрежите си, за да посрещнат пиковото търсене през празничния сезон.
Затова ЕК сега търси обратна връзка от индустрията и заинтересованите страни. Миналата година Deutsche Telekom изрази позиция, че цените на едро не трябва да бъдат намалявани, тъй като те вече са значително под ограниченията.
Органът на европейските регулатори за електронни съобщения (BEREC), от своя страна, иска допълнително да намали таваните на цените на едро, за да даде тласък на операторите на мобилни виртуални мрежи, които поначало използват мрежите на конкурентите си.
Компаниите, правителствата, експертите, регулаторите и потребителите имат срок до 11 септември, за да предоставят на ЕК своята позиция по въпроса дали таваните да бъдат намалявани още . 
Подкрепи Economic.bg