С нова половинчата мярка кабинетът ще се опита да помага на родителите

Правителството се похвали, че ще даде една минимална заплата на родители с деца, но при много и неясни критерии

С нова половинчата мярка кабинетът ще се опита да помага на родителите

Снимка: МС

С нова антикризна мярка правителството ще се опита да помага на родителите с деца до 14-годишна възраст. Те ще могат да получат по една минимална работна заплата от 610 лв. месечно, ако училищата и детските градини не отворят наесен заради Covid-19 или впоследствие се наложи затварянето им.

Освен тези две условия родителите ще трябва да докажат по някакъв начин, че не могат да работят дистанционно и че нямат възможност за платен годишен отпуск. Само тогава ще получат обещаната днес от министър председателя Бойко Борисов подкрепа.

По думите на Борисов мярката има за цел да помогне на работещите родители, на които може да им се наложи „да избират дали да се грижат за децата си или да ходят на работа“ наесен.

Премиерът коментира във видео в своя Facebook профил, че мярката е обсъждана в последните няколко дни с финансовия министър Кирил Ананиев и със социалния Деница Сачева. По негови думи мярката ще струва поне 20 млн. лв. на бюджета на месец.

Малко по-късно от решенията на Министерски съвет станаха ясни и детайлите, че тя ще важи за семейства с две и повече деца като помощта ще е 150 на сто от минималната заплата или 915 лв. на семействто и ще може да се изплаща до края на 2020 г. Средствата ще се отпускат в случай, че децата се обучават дистанционно в електронна среда или не посещават детски ясли и детски градини, както и предучилищни групи поради въведените ограничения за борба с пандемията от коронавируса.

Право на новата помощ ще имат и семействата, в които двамата или единият от родителите са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или в случай, че размерът на обезщетението е по-малък от минималната заплата. Месечна помощ ще могат да получат и семейства, в които двамата или единият от родителите се самоосигуряват, но не могат да работят поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка. За отпускане на помощта средномесечният доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация, следва да бъде по-нисък или равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната 

Изплащането на помощта обаче все още не е сигурно, тъй като няма еднозначно решение от страната на държавата дали учениците ще се върнат в класните стаи на 15 септември. Условията, по които ще се изплащат 610 лв., също са неясни, защото няма определен механизъм как се доказва, че родителят може да работи от вкъщи или не.

Преди дни министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че "сме длъжни сме да започнем новата учебна година присъствено, въпреки пика на заразени. Така е по цял свят. Ще имаме готовност и всяко училище ще има план да се превключва към обучение в електронна среда".

Вълчев обясни, че ако има 1-2 болни деца от един клас, към дистанционна форма ще преминава само този клас. Ако обаче са повече и от различни паралелки, цялото училище ще прехвърли обучението си онлайн. За анализа на обстановката ще помагат епидемиолози, с участието на които ще се преценява казуса на съответното учебно заведение със заразени деца. Според министъра училищата са „относително безопасна среда“, а и вече има натрупан опит с детските градини.

Коментари: 0