С нова заплаха Тръмп забави преговорите САЩ-Китай

Пазарите веднага реагираха негативно на новите събития около китайския спор Вашингтон-Пекин

С нова заплаха Тръмп забави преговорите САЩ-Китай

Снимка: БТА

Китай мисли да отложи изпращането на високопоставена търговска делегация в САЩ тази седмица, пише Bloomberg, позовавайки се на добре запознати източници. Причината за евентуалния ход на Пекин би била заплахата на американския президент Доналд Тръмп от вчера, че ще наложи по-високи мита върху китайските вносни стоки заради бавния прогрес по протичалите досега търговски преговори.

Вчера американският лидер опита да засили натиска върху Пекин да сключи търговско споразумение с Вашингтон, обявявайки, че ще повиши от 10% на 25% митата върху вносни стоки от Китай на обща стойност 200 млрд. долара. Тръмп също така намекна, че има възможност да въведен 25-процентно мито върху китайски вносни стоки за 325 млрд. долара, които в момента не подлежат на такова.

По думите на Хак бин, старши икономист в изследователския институт Maybank Kim Eng в Сингапур, рискът между Пекин и Вашингтон отново да избухне „пълнокръвна търговска война“ се изостря. „Заплахата на Тръмп може да се върне като бумеранг към САЩ, тъй като Китай няма да преговаря с пистолет, опрян в главата“, коментира експертът.

Заради заплахата за отношенията между Вашингтон и Пекин китайският юан поевтиня спрямо долара, акциите поевтиняха, както и петролът. Така пазарите демонстрираха, че отслабват надеждите си за разрешаване на търговския спор САЩ-Китай, който разтърси световната търговия и принуди компаниите да преструктурират веригите си за доставки.

Коментари: 0