S&P 500 и Nasdaq поставиха нови рекорди

Dow Jones напредна с над 450 пункта

S&P 500 и Nasdaq поставиха нови рекорди

Снимка: БТА

Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Акциите се повишиха рязко в сряда, след като инвеститорите затвориха позиции в прекупени компании като Apple и Tesla и насочиха вниманието си към по-изгодни компании. Tesla се понижи с 6%, като за части от деня спадна с около 70 пункта. Apple се раздели с над 4% от стойността си. Dow Jones напредна с 454 пункта, или 1.6%, и достигна ниво от 29 100. Това беше първото преминаване над 29 000 за индекса от февруари. S&P 500 спечели 1.5% и завърши деня на 3 580, докато NASDAQ напредна с 1% и достигна стойности над 12 000 за първи път в историята. И двата индекса поставиха нови рекорди.

Европейските акции затвориха по-високо в сряда, повлияни от силната сесия на Уолстрийт, въпреки обезпокоителните икономически показатели в региона. Основният индекс на потребителските цени в Еврозоната, който не включва волатилни цени като тези от енергийния сектор, спадна до 0.4% на годишна база през август от 1.2% през юли. Немският индекс DAX се покачи с 2%, докато FTSE нарасна с 1.3%, изтривайки голяма част от загубите от понеделник.

Петролът спадна с повече от 2% през изминалата сесия, след като търсенето на бензин в САЩ се понижи през последната седмица, което ни навежда на мисълта, че икономическото възстановяване от пандемията може да е по-бавно от очакваното. Понижението дойде въпреки положителните данни за запасите на лек суров петрол в САЩ, които спаднаха с 9.4 милиона барела през изминалата седмица, при очаквано понижение от 1.9 милиона. Златото поевтиня с около 1.5% в сряда, тъй като доларът набра сила.

Акценти днес                                                

Икономически данни  – САЩ и Еврозона

Акцентът за деня ще падне върху седмичните молби за помощи при безработица в САЩ и продажбите на дребно в Еврозоната. Анализаторите от САЩ очакват седмичните молби за помощи при безработица отново да се понижат под 1 милион. Продажбите на дребно са основен индикатор за потребителските разходи, които представляват по-голямата част от икономическата активност.

Инструмент на фокус - Airbus SE

Авиационният сектор беше един от най-засегнатите от случващото се през изминалите месеци, като акциите на компанията все още са под натиск от пандемията. Цената успешно проби и се задържа над 100 периодната експоненциална средна. В края на миналата седмица цената отскочи от зоната на подкрепа образувана от предходни дъна и върхове и 100 ЕМА. Възможно е цената да срещне съпротива от низходящата тренд линия, но бавния Стохастик все още не ни дава сигнал за край на възходящото движение.

USD/JPY

 Валутната двойка се намира в период на консолидация от началото на август. Цената изглежда достигна зона на подкрепа около 105.2, като в момента е на път да прекоси 100 периодната експоненциална средна. Бавният Стохастик все още не ни дава сигнал за край на възходящото движение, като е възможно цената да срещне съпротива от низходящата тренд линия. 

Brent Crude Oil

Най-близкият фючърсен контракт на Brent успя да се понижи с 2.5% през изминалата седмица, на фона на поскъпването на американския долар и спадът в търсенето на бензин в САЩ. Индикаторът RSI ни показва, че цената на черното злато достигна препродадени стойности след  рязкото негативно движение, докато цената не успя да пробие нивото на подкрепа от предходното дъно.

US 30 Wall Street

Договорите за разлика върху Dow Jones продължиха възходящото си движение и днес. Цената им отскочи от 100 периодната експоненциална средна и се намира във възходящ тренд. Индексът е на път да достигне историческия си максимум около 29 567, след като днес прекоси психологическото ниво от 29 000 за първи път от февруари.

Коментари: 0