Макрон влага 100 млрд. евро във „френския икономически рестарт“

Според кабинета планът трябва да разреши дългосрочните проблеми на френската икономика

Макрон влага 100 млрд. евро във „френския икономически рестарт“

Снимка: БТА

Правителството на Еманюел Макрон разкри дългоочаквания стимулиращ план от 100 млрд. евро, на който френският президент разчита да трансформира икономиката и политическото си състояние след по-малко от две години до изборите, предава Bloomberg.

Планът, наречен „френски рестарт“, включва субсидии за заплати, намаляване на данъците за бизнеса и финансиране на екологични проекти. Целта му е да се отдалечи от спешните разходи в коронакризата и да се насочи към решаване на дългосрочни проблеми на слабите инвестиции и създаването на работни места във втората по големина икономика в еврозоната.

Фискалното рестартиране - голяма част от което бе обявено през лятото - ще бъде разпределено в рамките на две години и е разделено на приблизително равни части между конкурентоспособността, работните места и социалните политики, и финансирането на прехода към по-екологична икономика.

Това е голям политически ход за Макрон. Френската икономика беше сред най-тежко засегнатите в Европа от блокадата. Антикризисните мерки засега помогнаха за ограничаване на безработицата, но тя може рязко да нарасне през следващите месеци. Над мрачните перспективи се очертават президентските избори през април 2022 г., ограничавайки времето на Макрон за политическа трансформация, преди да се изправи пред избирателите.

Правителствата в цяла Европа планират допълнителни стимули, тъй като коронавирусът продължава да свива икономиките. В Германия управляващият блок на канцлера Ангела Меркел във вторник подкрепи плановете, позволяващи извънредни дефицитни разходи през следващата година.

Не всички страни обаче са в положението на Германия. Във Франция ситуацията с извънредните разходи доведе до утежняването на дълга до около 120% от продукцията - ниво, което централната банка предупреди, че правителството не трябва да надвишава. Вече Франция ще разчита на европейско финансиране за до 40 млрд. евро от спасителния план.

Около 15 млрд. евро от "рестарт пакета" ще бъдат изразходвани за заетост, включително 7.6 млрд. евро за дългосрочни работни места, съчетани с обучение за безработни и бонуси за наемане на млади хора, обявиха официални лица.

Зелените разходи ще се фокусират върху транспорта с ниски емисии - особено железопътния - и ремонтите, за да направят сградите по-енергийно ефективни. Индустриалната част на плана се състои главно от намаляване на данъците върху производството, като цената е 10 млрд. евро годишно.

Правителството изчислява, че рестартирането на Франция ще върне икономическата продукция до нивата от 2019 г. през 2022 г., като същевременно ще има трайно въздействие, което ще повиши потенциалния растеж с един процентен пункт след 10 години.

Коментари: 0