С последните си думи в Reddit Стивън Хокинг отправя предупреждение към човечеството

Физикът е искал да не се поставяме сами в позицията на мравки пред наводнение

С последните си думи в Reddit Стивън Хокинг отправя предупреждение към човечеството

Снимка: БТА

Стивън Хокинг, който почина вчера, беше не само световно известен астрофизик, но също така човек, добре запознат с редица социални и политически проблеми. Професорът от Кеймбридж освен това имаше много ясно изразено мнение, че изкуственият интелект крие редица опасности за човечеството.

В памет на Хокинг Business Insider припомня неговата последна публикация в социалната мрежа Reddit. Там ученият през 2016 г. е споделил зловещо предупреждение за бъдещето на човечеството и капитализма. Посланието му гласяло, че технологичната автоматизация би могла да донесе полза за човечеството или, ако не сме внимателни, да доведе до невиждано неравенство и да направи живота на по-голямата част от населението на Земята много по-труден.

„Ако машините произвеждат всичко, от което се нуждаем, последиците ще зависят от това как се разпределят нещата”, е написал тогава Хокинг по време на сесия, в която потребителите на Reddit са могли да му задават всякакви въпроси.

„Всеки може да се наслаждава на луксозен живот, ако произведеното от машините богатство е споделено. В противен случай хората могат да станат изключително бедни, ако собствениците на машините успешно лобират срещу преразпределението на благата. Засега тенденцията изглежда, че е към втората опция – технологията води до все по-голямо неравенство”, е добавил ученият.

По време на същата сесия с въпроси и отговори Хокинг е обсъдил и рисковете в дългосрочен план, които изкуственият интелект създава. Той е предупредил, че изкуственият интелект може да започне да гледа на хората като на „мравки” и че може да ги заличи от лицето на Земята, ако те станат пречка за целите му.

„Реалният риск с изкуствения интелект не е потенциалната му злоба, а способностите му. Един суперинтелигентен изкуствен разум ще бъде изключително добър в това да постига целите си и ако тези цели не съвпадат с нашите, ние сме в беда”, заяви тогава физикът.

„Вие вероятно не сте зли, мразещи мравките, хора, които биха стъпкали мравките от злоба, но ако отговаряте за проект за водноелектрическа централа и има мравуняк в района, през който трябва да минава вода, жалко за мравките. Нека не поставяме човечеството в позицията на тези мравки”, обяснил е Хокинг.

Коментари: 0