С придобиване за $77 млн. Xiaomi връхлита на един от най-конкурентните пазари

Амбициите на компанията в посока електрически и автономни превози ще я противопоставят на други китайски технологични гиганти

С придобиване за $77 млн. Xiaomi връхлита на един от най-конкурентните пазари

Снимка: БТА

728 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Китайският гигант в сектора на потребителската електроника Xiaomi обяви, че придобива стартъпa Deepmotion, разработващ технологии за автономно шофиране. Така компанията ще разнообрази бизнеса си, но впускайки се в един изключително конкурентен пазар, който в момента страда от невиждан недостиг на чипове, предава CNBC.

Придобиването на Deepmotion струва на Xiaomi около 77.37 милиона долара. Китайската компания, която е известна и с електрическите си тротинетки, коментира, че това ще, „повиши технологичната конкурентоспособност“ на бизнеса ѝ с превозни средства. 

През март производителят, известен най-вече със смартфоните си, обяви официално, че навлиза в бизнеса с електромобили. Тогава компанията заяви, че по тази линия ще инвестира 10 млрд. долара през следващите 10 години. Амбициите на Xiaomi в посока електрически и автономни превозни средства ще я противопоставят на други китайски технологични гиганти в сферата, като Baidu, Tesla, Xpeng и Nio.

Компанията обяви придобиването на Deepmotion, след като отчете впечатляващи финансови резултати за второто тримесечие. Приходите ѝ за периода са нараснали с 64% на годишна база до 87.8 млрд. юана (13.5 млрд. долара). Xiaomi заяви, че общите приходи и коригираната нетна печалба са достигнали рекордни нива.

Подкрепи Economic.bg