Софийското метро не може да привлича мълнии

Експерти съветват как да се предпазим в градска среда

Софийското метро не може да привлича мълнии

Снимка: Красимир Свраков

2771 ~ 2 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Опасно ли е софийското метро по време на буря? Електромагнитните вълни на метротунела в столичния квартал „Дружба“ ли са причина за трагичния инцидент, при който загина 25-годишно момче? Отговор на тези въпроси дадоха експерти, ден след като мълния покоси младежа в София.

Мощните електромагнитни полета на софийското метро са една от възможните причини за падналата мълния в София вчера, обясни  за БНТ инж. Радослав Калчев. „Това, което се е случило, е една нелепа случайност, тъй като мястото е в гориста местност. Причината да падне мълнията са високите дървета, които са в тази част на квартал „Дружба“. В близост се намира и метротунелът, а там имаме доста мощни електромагнитни полета,“ сподели Калчев .

Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" към Столична община коментира за Economic.bg дали софийското метро е опасно за столичани по време на бури.

„Няма опасност електромагнитните полета на метрото да привлекат мълния. То е заземено и е далече от мястото, където е станал инцидентът. Това е закрит тунел, в който всичко е обезопасено. Има кабели, които са закрити и няма никаква връзка с инцидента,“ категоричен е Димитров.

Той призова столичани да не се притесняват от падане на мълнии, когато са в метрото или в близост до него. Според директора на дирекция „Аварийна помощ и превенция” починалото момче вероятно е говорело по мобилния си, тъй като устройството е намерено на няколко метра от тялото.

Димитров съветва гражданите да останат на закрито по време на гръмотевична буря. Ако се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телефоните, телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Не излизайте на терасата. Стойте далече от чешми, балконски врати и прозорци. В незащитен от гръмоотвод дом не трябва да се говори по телефон. Не използвайте банята, докато премине бурята. Металните водопроводни тръби провеждат електричеството.

„Ако бурята ви застигне на открито, трябва да се отдалечите от дърветата и да намерите закрито помещение. Всякакви метални предмети, които са във вас, също могат да привлекат мълнията“, разясни Димитров.

Димитров сподели също, че досега в дирекцията не са получавали сигнали за кълбовидна мълния, паднала в домовете на софиянци. Кълбовидните мълнии се срещат по-рядко у нас и все още са с неизяснена същност. Те представляват светещо кълбо с диаметър 25-30 см. и се движат хаотично. Най-често се движат хоризонтално на около метър над земята. При влизане в стаята на кълбовидна мълния, специалистите препоръчват да не се осъществява абсолютно никакво движение, защото и най-малкото движение на въздуха може да ги взриви, да нанесат големи щети и дори да убият хора в помещението. Ако мълнията се насочи към човек, той трябва незабавно да легне по корем на земята и да сложи ръцете си на тила. Препоръчително е да се изключат всички електронни уреди, защото понякога мълниите се придвижват покрай електроразпределителната мрежа.

Подкрепи Economic.bg