С три месеца закъснение държавната помощ достигна и превозвачите

Секторът ще бъде подпомогнат с 30 млн. лв., пренасочени към Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност”

С три месеца закъснение държавната помощ достигна и превозвачите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

652 ~ 2 мин. четене

Повече от половин година, след като светът беше ударен от кризата, предизвиката от Covid-19, правителствената помощ най-накрая достигна до един от най-засегнатите сектори - автобусните превози. Днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписаха договор за предоставяне на обещаната безвъзмездна финансова помощ за бранша. Това се случва три месеца след като беше официално съобщено, че се предвижда да се отпуснат 30 млн. лв. в подкрепа на този сектор. 

Припомняме, че в средата на месец юни по време на Haциoнaлнa ĸpъглa мaca нa тeмa „Mepĸитe зa пpeoдoлявaнe нa вpeднитe пocлeдcтвия oт извънpeднoтo пoлoжeниe вcлeдcтвиe нa пaндeмиятa oт Соvіd-19“, opгaнизиpaнa oт Koнфeдepaциятa нa aвтoбycнитe пpeвoзвaчи и Бългapcĸaтa acoциaция нa тypиcтичecĸитe aгeнции, министърът на транспорта Росен Желязков официално съобщи, че „целево ще се прехвърлят 30 млн. лв. ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура” към ОП „Иновации и конкурентноспособност”.

Помощта идва чрез процедурата Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Като се прехвърлят пари от Оперативна програма „Транспорт и инфраструктура“ към Оперативна програма „Иновации и конкурентноспособност“, а бенефициент е Министерството на транспорта.

„Ще бъдат допускани всички искания на превозвачи, ще има само критерии за допустимост, тоест няма да бъдат оценявани. Фирмата трябва да е лицензирана, но няма да има субективен фактор дали на едни да се даде, а на други да не се даде. Парите ще се разпределят по оборота на фирмите съвсем обективно, като мярката 60/40 не пречи на тази подкрепа“, обясни транспортния министър Росен Желязков и уточни, че максималният размер помощ, който може да получи дадена фирма, е 450 хил. лева, а минималният е 3000 лева.

Целта е средствата бързо да стигнат до всички предприятия, които са около 1500. Очаквам, че не по-малко от 1000 ще се възползват през следващите от един до два месеца, каза още той.

„С този договор надграждаме нашето партньорство, мислейки за бизнеса и икономиката. Нашата работа продължава доста ускорено. Процедурата е разработена, за да стигне максимално бързо до бизнеса“, коментира от своя страна  министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Подкрепи Economic.bg