2300 аптеки влязоха в системата за проследяване на лекарствата

Чрез тази система ще се проверява произхода и автентичността на лекарствата

2300 аптеки влязоха в системата за проследяване на лекарствата
344 ~ 2 мин. четене
Автор: Ирина Илиева
2300 аптеки вече са свързани към системата за верификация, която позволява да се проследи пътят на лекарствата - от производството или вноса им до крайния клиент. Според Министерството на здравеопазването системата ще спре продажбата на фалшиви продукти в аптеките.

Регистрираните досега обекти представляват приблизително 100% от всички работещи с НЗОК аптеки и около 65% от общия брой в страната, които трябва да се свържат със системата.

Системата беше въведена с Регламент на ЕС от 9 февруари 2019 г. в държавите членки. В България беше определен 6-месечен период, в който тя трябва да се въведе, който изтече на 9 август. Европейският регламент предвижда санкциите за аптеки, които не са се включили в системата, да бъдат определени в националното законодателство на всяка държава членка

Целта на системата за верификация е чрез проверка на автентичността на индивидуалния идентификационен код да се гарантира, че лекарственият продукт е направен от законен производител и е преминал през законната верига на разпространение. Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ) е отговорният орган за създаване, управление, функциониране и поддържане на националния регистър.

Изпълнителната агенция по лекарствата извършва текущ контрол, като напомня на обектите, които все още не са се включили в системата, че трябва  да се включат в този процес, за да се гарантира безопасността на лекарствените продукти.

Данните от периодичните доклади на Европейската организация за верификация през първите 6 месеца показват наличието предимно на технически грешки в системата. Повечето от тях са свързани с допуснати грешки при качването на данните за лекарствените продукти от производителя в Европейския хъб, грешки в кодирането, настройката на баркод скенерите, допуснати неточности в софтуера и др.


Подкрепи Economic.bg