САЩ одобри финансовия пакет от $900 млрд.

Чака се подписът на Доналд Тръмп, който да превърне мярката в закон

САЩ одобри финансовия пакет от $900 млрд.

Снимка: БТА

888 ~ 1 мин. четене

Американският Сенат прие помощен пакет за последствията от мерките срещу коронавируса в размер на 892 милиарда долара, хвърляйки „спасителен пояс“ към опустошената от пандемията икономика на страната. Същевременно финансира и дейностите на федералното правителство до септември 2021 г., предава Reuters.

Камарата на представителите прие мярката по-рано в понеделник. Сега се очаква подпис на президента Доналд Тръмп, за да се превърне тя в закон.

Новият пакет ще включва еднократни плащания от 600 долара за повечето американци и ще увеличи помощите за безработица с 300 долара на седмица. Предвижда се също да включва над 300 млрд. долара в подкрепа на бизнеса и средства за разпространение на ваксини. Ще бъдат подпомогнати и наематели, изправени пред изгонване.

Ако пакетът бъде подписан от Тръмп, той ще се превърне във втория по големина държавен финансов стимул в историята на САЩ след този от март 2020 г., който бе в размер на 2 трилиона долара.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси и лидерът на малцинството в Сената Чък Шумър заявиха, че пакетът осигурява „спешно необходими средства за спасяване на живота и поминъка на американския народ с ускоряване разпространението на вируса“.

Подкрепи Economic.bg