САЩ отварят границите си, но при строг граничен контрол

Джо Байдън обяви, че няма да следва „ограничаващите политики“ на Доналд Тръмп

САЩ отварят границите си, но при строг граничен контрол

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обяви, че няма да продължи „ограничаващите политики“ на Доналд Тръмп и границите на страната ще бъдат отворени на 26 януари, предава Reuters. Оттеглящият се президент и избраният за негов наследник излязоха с противоположни позиции по въпроса за отварянето на границите на страната за пътници, идващи от Шенгенското пространство за свободно движение, Великобритания, Ирландия и Бразилия.

За да забави разпространението на COVID-19 на американска територия, президентът републиканец забрани на 11 март миналата година влизането в страната на пътници от 26-те държави от Шенгенското пространство. Три дни по-късно той добави в ограничителния списък Обединеното кралство и Република Ирландия, а на 24 май - и Бразилия.

Действията му бяха одобрени от американското общество, тъй като пандемията тогава беше в пика си.

„На Тръмп му трябваше много време, за да види сериозността на пандемията и това, което ще остави след себе си. Той взе правилното решение, макар че беше късно“, заявяват от администрацията му.

Съвсем скоро обаче Тръмп подписа указ, че тези рестрикции отпадат от 26 януари. Той се аргументира с това, че на същата дата влиза изискване, че всички пристигащи в страната трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, който да бъде направен 72 часа преди това. Тръмп обяви, че „тази мярка явно е достатъчна“.

След това негово решение в публичното пространство се зародиха опасения, че Джо Байдън може да върне строгите ограничения за влизане в САЩ.

Но Джен Саки, говорителката на Байдън, даде да се разбере, че новият американски президент не възнамерява да връща старите регулации на Тръмп. Що се отнася до изискването да се представи отрицателен тест за COVID-19 при влизане в страната тя заяви, че тези ограничения няма да отпаднат.

"Сега не е моментът за вдигане на ограничителните мерки за международни пътувания", подчерта Саки. Тя отбеляза, че позицията на Байдън се основава "на съветите на нашия медицински екип" и добави, че новият американски президент има вероятност да затегне мерките за пътници, пристигащи от чужбина.

Коментари: 0