Напрежение във Вашингтон затвори отново Капитолия

Голяма част от улиците в столицата са блокирани от армията

Напрежение във Вашингтон затвори отново Капитолия

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Ново напрежение във Вашингтон, часове преди инаугурацията на Джо Байдън, затвори отново Капитолия. Органите на реда са заловили група протестиращи, които са хвърляли бомби по сградата, в следствие на което са предизвикали пожар в близост до нея, предават световните медии.

По думи на полицията групата не се е идентифицирала като симпатизанти на Тръмп. Органите на реда поясниха още, че Капитолия е била затворена за няколко часа „като превантивна мярка, ако ситуацията се усложни“. Пожарът е овладян и няма пострадали, но напрежението във Вашингтон расте, казват служителите пред Reuters.

Припомняме, че в неделя американските власти обявиха, че  се подготвят за нова вълна протести на 20 януари, когато Байдън ще влезе в Белия дом.

„Войските на Националната гвардия са изпратени в столицата, за да възпрепятстват повторение на смъртоносните бунтове от 6 януари“, посочиха властите.

От ФБР пък предупредиха, че са възможни въоръжени маршове на поддръжниците на Тръмп и заради това призовават гражданите да останат по домовете си.

„Гoлямa чacт oт Baшингтoн щe бъдe блoĸиpaнa пpeди инayгypaциятa в cpядa, a вoйcĸитe нa Haциoнaлнaтa гвapдия щe бъдaт paзпoлoжeни нaвcяĸъдe. Mнoгo yлици - нa няĸoлĸo ĸилoмeтpa oт Kaпитoлия, мяcтoтo нa cмъpтoнocнитe бyнтoвe нa 6 янyapи – щe ca блoĸиpaни c бeтoнни пpeгpaди и мeтaлни oгpaди“, oбявиxa още властите.

Днес е последният ден от мандата на американския президент Доналд Тръмп и обществото е „със затаен дъх“, дали няма да има „финални неприятни изненади“.

Мнозина смятат, че в последните часове от управлението си той ще възпрепятства смяната на властта или ще „обяви, че не е съгласен с резултатите от изборите“, шеговито споделят представители на администрацията.

Коментари: 0