САЩ увеличи прогнозата си за цените на петрола

За последните три месеца е отменен експортът на над 110 танкера с LNG

САЩ увеличи прогнозата си за цените на петрола

Снимка: Pixabay

Департаментът по енергетика на САЩ увеличи отново прогнозата си за средната цена на петрола сорт Брент за 2020 г. с 2.3% - до 41.42 долара  за барел. Това става ясно от току-що публикувания последен отчет на Управлението за енергийна информация (EIA) към департамента. Предишната ревизия нагоре беше направена през юли, когато бе заложена прогнозна средна цена за годината от 40.5 долара за барел.

Променена е и прогнозата за среднодневния добив на петрол в САЩ. Според отчета на EIA от юли през 2020 г. той трябваше да е 11.63 млн. барела дневно, докато в новия документ от август добивът е намален на 11.26 млн. барела.

Предлагането на петрол пред 2020 г. ще превишава търсенето с 1.08 млн. барела дневно, показва сегашната прогноза.

Прогнозите на Департамента по енергетика за 2021 г. са за цена от 49.53 долара за барел Брент и 11.14 млн. барела среднодневен добив в САЩ – малко по-висок от юлската прогноза, която сочеше 11.01 млн. барела дневно.

От друга страна пониженото търсене и ниските цени на втечнения природен газ (LNG) са направили икономически неефективни доставките му от САЩ в Европа и Азия, става ясно още от августовския отчет на EIA. Над 70 танкера с LNG, договорени за доставка през юни и юли, не са били изпратени от САЩ, а за август вече са отменени над 40 доставки, става ясно още от отчета. Според оценките на EIA експортът на втечнен природен газ през юни е 3.6 млрд. куб. фута на ден (101.9 млн. куб. м), а прогнозите за юли и август са за 2.2 млрд. куб. фута (62.3 млн. куб. м) среднодневно. Това означава едва 25% използване на мощностите за експорт на LNG.

Съвсем логично в Департамента по енергетика очакват, че от началото на септември експортът на LNG ще започне да расте, а за трите зимни месеца – декември, януари и февруари, ще достигне до 7.1 млрд. куб. фута (201 млн. куб. метра) среднодневно.

Коментари: 0