САЩ въвеждат задължителен COVID тест за пристигащите със самолет

За момента няма официална информация дали той трябва да бъде PCR

САЩ въвеждат задължителен COVID тест за пристигащите със самолет

Снимка: Министерство на външните работи

От 26 януари всички пътници, които пристигат на територията на САЩ ще трябва задължително да предоставят отрицателен тест за коронавирус или документ, че вече са прекарали заболяването и са се възстановили от него, съобщават от Министерството на външните работи.

Тестът е необходимо да бъде направен до 3 дни (72 часа) преди полета за САЩ, а резултатите могат да бъдат представени на хартиен или електронен носител.

Авиокомпаниите са задължени да отказват превозването на всеки пътник, който не изпълнил тези изисквания.

Към момента няма официално съобщение дали необходимият тест е PCR  или бърз антигенен тест.

Междувременно стана ясно, че и Ирландия вече ще изисква от пристигащите в страната отрицателен PCR тест. Новите правила там започват да действат от 16 януари, а тестът трябва да е направен 72 часа преди пътуването.

По информация на посолството ни в Дъблин новата мярка няма да се прилага към международни транспортни работници, включително превозвачи, пилоти и авиационен екипаж, капитани и морски екипаж, както и към децата до 6-годишна възраст.

За тези граждани, които пристигат от „червени“ региони, сред които попада към момента и България, освен изискването за отрицателен PCR тест, се прилага и 14-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на 5-ия ден при представяне на нов отрицателен тест. Пътниците, пристигащи от „зелени“ и „оранжеви“ региони, ще могат да се движат свободно в Ирландия след представяне на отрицателен резултат от PCR тест.

Коментари: 0