ЕЦБ може да удължи програмата за изкупуване на облигации

Банката има готовност да удължи програмата и след 2022 г., ако COVID кризата не отшуми

ЕЦБ може да удължи програмата за изкупуване на облигации

Снимка: Pixabay

1012 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Европейската централна банка (ЕЦБ) има готовност да удължи спешната програмата за изкупуване на облигации (PEPP), ако кризата в еврозоната се задълбочи. Това каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард пред Reuters и добави, че „банката е предприела тази спешна мярка още в началото на COVID пандемията и е готова да обяви нейното удължаване, ако ситуацията го налага“.

„Понастоящем програмата PEPP трябва да продължи до март 2022 г., но се обсъждат и други варианти. Тя е на стойност около 1.85 трлн. евро (2.25 трлн. долара)“, заяви Лагард.

Пред медията тя поясни, че банката все още се придържа към първоначалната си прогноза, че Европа ще отчете икономически растеж през новата година въпреки новите ограничителни мерки, които наложиха доста страни.

През декември ЕЦБ прогнозира покачване на БВП (брутен вътрешен продукт) за 2021 г. с 3.9%, след свиване от 7.3% през 2020 г. Официалните данни на банката все още не са публикувани.

След като институцията обяви своите прогнози, редица европейски държави наложиха нови ограничителни мерки, които „определено ще повлияят на крайните прогнози“.

Според Лагард обаче проблемът е не в мерките, а докога ще продължат. „Това, което ме тревожи е, че има вероятност те да продължат и след месец март. Разбира се, ако е необходимо, те задължително трябва да бъдат удължени, но това се отрази сериозно на икономическото възстановяване на страните, които споделят единна валута“, поясни Лагард.

Според нея кампаниите по ваксинация вървят добре, но темповете трябва да се засилят, ако „искаме да има видни резултати през следващите седмици и да отхлабим ограниченията“, заявява президентът на ЕЦБ.

Подкрепи Economic.bg