Сачева: Плащанията по схемата „60/40“ ще започнат от 16 април

След три поредни дни на ръст, вчера има спад на регистрираните безработни

Сачева: Плащанията по схемата „60/40“ ще започнат от 16 април

Снимка: МС

2027 ~ 2 мин. четене
Първите плащания по схемата за подпомагане на заетостта в предприятията, станала популярна като "60/40", се очаква да започнат от 16 април. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в студиото на БНТ тази сутрин. Причината е, че мярката трябва да получи одобрението на Европейската комисия, което се очаква до 14 април, поясни тя.

До момента за 5 работни дни са подадени 1223 заявления то фирми за подпомагане по схемата, които касаят 16 629 работници и служители. Заявленията са подадени още преди да бъдат приети поправките държавата да поеме и осигурителните вноски в същото съотношение, така че очакваме интересът да се засили още, коментира тя.

Сачева уточни, че има утвърдени срокове  по разглеждане на заявленията от администрацията и те са 7 дни, след което до 5 работни дни НОИ трябва да започне изплащането на обезщетенията.

След 3 поредни дни на ръст, вчера за първи път има спад в броя на регистрираните безработни, заяви още министърът. Общият брой регистрирани за вчерашния ден са 5776 души. А 647 души вчера са намерили работа. Така общият брой на хората, намерили работа от началото на кризата, става над 10 500 души. Новите работни места са предимно в хранителните вериги, онлайн търговията, социалните дейности, а около 720 души са започнали работа в здравеопазването.

"Всички наши сънародници, които се връщат от чужбина, също могат да кандидатстват за обезщетение. До момента 745 човека, дошли от страни извън България, са се възползвали от това. От същото право могат да се възползват и наши сънародници, които са останали без работа в друга европейска страна", каза още социалният министър.

Всички имат право на три отказа на предложение за работа, след което губят правото си на обезщетение.

Хората в неплатен отпуск също имат право да се регистрират в бюрата по труда, защото имат възможност да работят на втори трудов договор, като за този втори договор не е нужно да уведомяват своя работодател.

Работещите в бюрата по труда ще получат допълнителни възнаграждения заради по-голямото количество работа в последните дни. Социалните работници и инспекторите по труда също са в извънреден режим на работа и също ще получат допълнителни стимули, каза Сачева.

В момента министерството работи с освободен ресурс от 300 млн. лева по ОП "Развитие на човешките ресурси" и вероятно ще бъде предложена на фирми допълнителна мярка, която засега се обсъжда да включва до 40% от минималната работна заплата и осигуровките. С нея ще бъдат подкрепени определени сектори. Дизайнът на мярката все още не е изчистен и по нея се работи, каза още Сачева.

Работи се и по мерки, свързани с безработицата, и с насочването на хората към места, където може да се реализират. Тези мерки ще бъдат поетапно обявявани, тъй като и след изтичането на извънредното положение се очаква компаниите да имат затруднения. Работи се по мерки с хоризонт до края на годината и дори догодина.
Подкрепи Economic.bg