Оптимизмът се завърна на Уолстрийт

Срещата на ОПЕК+ е във фокуса на пазарите днес

Оптимизмът се завърна на Уолстрийт

Снимка: БТА

1232 ~ 2 мин. четене
Американските фондови пазари записаха нова силна сесия, в която основните индекси финишираха със значителни повишения. Основна подкрепа на борсите оказа новината, че Бърни Сандърс се оттегля от президентската надпревара, с което внесе облекчение сред секторите, които щяха да бъдат засегнати от предложените от него данъчни реформи.

Междувременно броят на заразените с коронавирус в САЩ отчете понижение, което внесе допълнителен оптимизъм на Wall Street. В края на сесията индексът на сините чипове Dow Jones регистрира ръст от близо 800 пункта, докато S&P500 и NASDAQ напреднаха със съответно 3.41% и 2.58%.

Европейските борси приключиха търговската сесия с разнопосочни резултати, след като пазарните участници останаха скептични относно икономическите последствия от пандемията. По-рано през деня Френската централна банка представи проучване, според което икономиката на страната ще отчете най-голямото си свиване от Втората световна война насам през първото тримесечие на годината, отбелязва дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Междувременно на пазарите за суровини американският лек суров петрол поскъпна с над 8% на фона на очакванията за позитивна развръзка на преговорите между Русия и Саудитска Арабия относно намаляването на производството на нефт.

Акцентите днес

Среща - ОРЕС

В четвъртък с голям интерес се очаква да приключат преговорите между страните, членки на ОРЕС, Русия и Саудитска Арабия относно намаляването на производството на нефт. Създалият се конфликт между Русия и Саудитска Арабия доведе до рекордно понижение в цената на американския суров петрол, като инвеститорите с нетърпение ще очакват двете страни да постигнат консенсус относно производството. Може да се очаква извънредно висока волатилност, както на енергийните пазари, така и при компаниите с участие в сектора.

Инструменти на фокус

Costco Wholesale Corp. – Дневна

Акцията на Costco е една от сравнително слабо засегнатите от корекцията на фондовите пазари. В цената не липсват флуктуации , но пониженията не успяват да дадат начало на низходящ тренд и биват ограничени до подкрепата на 200-дневната експоненциална средна. Оставаме в очакване на пробив на низходящата тренд линия, която ограничава периодите на поскъпване, с цел вход в дълга позиция.

USD/CAD – 8 часова

След изключително силният старт на годината за щатския долар, USD/CAD достигна до своя връх малко над цена 1.45, след което от средата на месец март валутната двойка започна корекция на движението си. Понижението бива ограничено до подкрепата на психологическото ниво 1.40, което води до образуването на триъгълна формация. При пробив горната граница на съпротивата, може да се очаква нова вълна на силно поскъпване.

Copper – 4 часова

След като съумя да се задържи над психологическата граница от $200, медта формира нов възходящ тренд, формирайки по-високи върхове и дъна на 4-часова графика. Следваща стъпка ще бъде тест на съпротивата на 200-периодната ЕМА, като неин пробив може да доведе до рязко поскъпване. При неуспешен такъв обаче, вероятно трендът ще бъде тестван, като потенциалът за обръщане е голям.

S&P 500 – Седмична

На седмичната графика на широкия щатски индекс можем да видим как със силното си представяне S&P500 тества съпротивата на 200-периодната експоненциална средна. Предвид все още голямата несигурност какви ще бъдат икономическите последствия от вирусната епидемия и силата на съпротивата оставаме предпазливо настроени за неин пробив. При успешен такъв все пак, желателно е той да бъде потвърден, преди покупка на индекса. 
Подкрепи Economic.bg