Конфискуван китайски небостъргач бе продаден онлайн за $734 млн.

Той бе конфискуван от правителството от милиардер-беглец

Конфискуван китайски небостъргач бе продаден онлайн за $734 млн.
Със своите необичайни като дизайн високи етажи, 39-етажният небостъргач Pangu Plaza хвърля необичайна сянка над Пекин. А сега вдъхновеният от драконите небостъргач има също толкова странна история на собственост: той беше продаден онлайн във вторник срещу изгодната цена от 734 милиона долара, след като беше конфискуван от избягал милиардер.

Разположена на по-малко от половин миля от емблематичния стадион "Птиче гнездо", високата 629-метрова кула е завършена през 2008 г. в квартал, построен за олимпийските игри в Пекин през същата година, разказва CNN.

През 2016 г. властите иззеха собствеността върху небостъргача от компания за недвижими имоти, контролирана от китайския милиардер в изгнание Го Венгуи. След това съдът в Пекин предложи сградата за търг на уебсайт, управляван от гиганта за електронна търговия, Alibaba.

Гу, който твърди, че е свидетел по скандал за корупция и живее в САЩ от 2014 г., е издирван от китайските власти по редица обвинения, включително измама и подкуп. Много от активите му в Китай са замразени или експроприирани от правителството.

Според онлайн обявлението само двама участници са се регистрирали да участват в търга, въпреки че над 150 000 души са се регистрирали, за да гледат продажбата онлайн. Наддаването беше отворено за 24 часа, като през това време бяха направени само две оферти за сградата.

В крайна сметка имотът беше продаден за малко под 5,19 милиарда юана (734 милиона долара), само 5 милиона юана (708 000 долара) над началната оферта.

Купувачът е пекинската фирма за недвижими имоти Yucheng Zhiye, се казва в изявление на компанията-майка, BBMG Corporation. Но групата може да си е осигурила нещо изгодно: според обявата за търга кулата е на стойност над 7,4 милиарда юана (1,05 милиарда долара) - повече от 40% над продажната цена.

Гу твърди, че имотът струва още повече. Във видеоклип, качен в YouTube в сряда, той каза, че печелившата оферта е само 10% от прогнозната му стойност.

С комбинирано пространство от над 1,5 милиона кв. фута, небостъргачът в момента служи като централа в Китай за американската технологична фирма IBM. Той е проектиран да прилича на глава на дракон, с още четири кули, представляващи тялото и опашката на митичното същество.

Другите сгради на Pangu Plaza - които съдържат офиси и самостоятелен "7-звезден хотел" - не бяха включени в търга.
Коментари: 0