Само България не е подготвена за газова криза, сочи доклад на ЕС

Единствено България не би могла да намери алтернативни доставки по време на евентуално спиране на руския газ

Само България не е подготвена за газова криза, сочи доклад на ЕС
188 ~ 2 мин. четене
Автор: Ивайла Раденкова

След преминалата през 2009 г., днес Европа е по-подготвена да се справи с потенциално прекъсване на доставките. Това сочи проучване, цитирано от специализираното онлайн издание "Евроактив". От членките на ЕС единствено България не би могла да намери алтернативни доставки по време на евентуално спиране на руския газ, който минава през Украйна.

Анализът е дело на Института по енергийна икономика към Кьолнския университет. Според проучването, сигурността на доставките в Европа се е подобрила от 2009 г. насам. Последната газова криза възникна заради спор за цената между Киев и Москва. Също така цялостната устойчивост на европейската енергийна мрежа е на по-добро ниво.

В последните години, достъпът до алтернативни източници е по-добър. Това включва както руски внос като „Северен поток“, така и други доставки като втечнен природен газ и резерви. Това е донякъде е компенсирало спада в добива на газ в Европа, което щеше да представлява заплаха за сигурността на доставките.

В „Евроактив“ се припомня, че българският премиер Бойко Борисов предупреди председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, че е възможна криза, ако се спре проекта „Южен поток“. Според анализите Украйна, България, Турция и Македония ще пострадат най-тежко при нова газова криза.

Въпреки че до голяма степен зависи от руски газ, ЕС е по-независим от доставките през Украйна от всякога. През 2013 г. "Газпром" е осигурявал 29% от цялото потребление на газ в Европа, а 14% са идвали през Украйна. Между 2005 и 2014 г. транзитът през Украйна е намалял от 121 на 57 млрд. куб. м. годишно. Делът на руския газ, доставян през Украйна, е намалял от 80% през 2005 на 50% през 2013 и 30% през 2014 г.

Държавите с висока зависимост от Украйна са малки газови пазари с годишно потребление под 10 милиарда куб. метра годишно. Такива са - България, Унгария, Австрия, Словакия и Чехия. 

Словения и Гърция не са толкова зависими, но пък биха имали трудности да намерят алтернативни доставки при кризисна ситуация, отбелязват в доклада.

Коментари: 0