Само една на всеки 10 коли у нас е нова

Пазарът на нови автомобили в България е 10 пъти по-малък

Само една на всеки 10 коли у нас е нова
3788 ~ 1 мин. четене

На всеки 10 продадени автомобила у нас само един е нов. Автомобилният пазар навсякъде по света е основен икономически индикатор, защото мобилността е много важна за икономиката. Пазарът на нови автомобили в България обаче е десет пъти по-малък от този на употребяваните. Това каза Александър Костадинов, търговски директор на Moto-Pfohe.

Употребата на нови коли в Румъния, Сърбия, Хърватия е много по-висока, оотбеляза експертът. "Пазарът на нови автомобили у нас е около 27 хиляди нови коли, а първата регистрация на употребявани автомобили в България е над 200 хиляди", посочи още Костадинов, предаде Kmeta.bg.

Той смята, че българинът продължава да предпочита да си купи 15-20-годишна кола. Други инвестират на 5- или 10-годишен премиум автомобил, но не и нов, а разликата в замърсяването на околната среда е в десетки пъти, каза той.

Според него стимулите за покупка на нови автомобили няма нужда да са като в Германия, където се получава субсидия, ако се купи хибрид например. Може да се облекчи обаче регулаторната рамка за пазара на нови автомобили, по отношение на сервизирането, пътния данък за новите коли, предлага Костадинов.

Още интересни новини четете в Kmeta.bg

Подкрепи Economic.bg