Samsung избра локация за новия си завод за $17 млрд.

С него компанията ще подсигури собствените си нужди от чипове, но и ще облекчи острия недостиг на компонентите в световен мащаб

Samsung избра локация за новия си завод за $17 млрд.

Снимка: Unsplash

8596 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Samsung избра Тексас за локация на новата си фабрика за полупроводници, в която ще инвестира 17 млрд. долара. Новата база технологичния гигант ще подсигури собствения му производствен капацитет, но и ще облекчи ситуацията с глобалния недостиг на чипове, съобщава CNBC. В бъдеще той ще отвори около 2000 технологични позиции за работа, а междувременно и няколко хиляди в рамките на строителството. 

Фабриката ще се простира на площ от 5 млн. кв.м и ще помогне за задоволяване на нарастващото търсене на полупроводници, които се използват в телефони и компютри. От изявлението на Samsung, която е най-големият производител на памет чипове, става ясно, че строителните работи се очаква да започнат през първата половина на 2022 г., а обектът да влезе в експлоатация до втората половина на 2024 г.

Общата очаквана инвестиция от 17 млрд. долара ще бъде най-голямата, която компанията някога е правила в САЩ. Цената включва сгради, подобрения на имоти, осигуряване на машини и оборудване. С нея общо вложените средства на гиганта в страната ще надхвърли 47 млрд. долара. Samsung започна да развива дейност в Щатите през 1978 г. и за компанията към днешна дата работят над 20 000 души от цялата страна. 

През февруари президентът Джо Байдън заяви, че местното производство на полупроводници е приоритет за неговото управление. Администрацията му се надява да се пребори с текущия недостиг на чипове, както и да отговори на опасенията, че аутсорсването на производството на компоненти е спомогнало за уязвимостта на САЩ към прекъсвания във веригата на доставки.

Кинам Ким, заместник-председател и главен изпълнителен директор на отдела Samsung Electronics Device Solutions, казва в изявление, че фабриката ще помогне на компанията да отговори по-добре на нуждите на своите клиенти и да „допринесе за стабилността на глобалната верига за доставки на полупроводници“.

Ким добави, че е благодарен за подкрепата от администрацията на Байдън и партньорите в Тексас.

Грег Абът, губернаторът на Тексас, вижда инвестицията на компанията като възможност за нови работни позиции за жителите.

Алън Пристли, вицепрезидент по нововъзникващите технологии и тенденции в аналитичната фирма Gartner, коментира за CNBC, че Samsung има добре установени връзки с партньори и доставчици в Тексас, защото вече разполага с фабрика в Остин.

Както при всяка голяма инвестиция като тази, без съмнение имаше местни стимули (данъчни облекчения, финансиране и т.н.) за насърчаване на Samsung да строи в Тексас“, добавя Пристли.

Двата основни конкурента на Samsung в производството на полупроводници са Intel и TSMC. През март Intel обяви, че ще инвестира 20 млрд. долара в изграждането на два нови завода за чипове в Аризона. Също там строи своя фабрика и TSMC, която осигурява 24% от световното производство на полупроводници през 2020 г. – спрямо 21% през 2019 г., по данни на компанията. 

Именно Аризона бе и една от опциите на Samsung, заедно с Ню Йорк. От трите компанията избра Тексас, включително заради добрата инфраструктура и близостта до вече изграденото му производство там. Новият завод ще се намира в Тейлър, близо до Остин, където е базиран съществуващият. 

По-голямата част от чиповете в момента се произвеждат в Азия, като Тайван и Южна Корея са едни от най-основните локации. САЩ и Европа искат да започнат да правят повече собствени чипове, за да отговорят на голямо търсене.

Подкрепи Economic.bg