Samsung очаква 45% скок на печалбата през първото тримесечие

Компанията печели много от смартфон бизнеса си и домакинската електроника

Samsung очаква 45% скок на печалбата през първото тримесечие

Снимка: Pixabay

496 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Samsung Electronics Co Ltd вероятно е отбелязала 45% ръст на печалбата за периода януари-март заради силните продажби на смартфони, телевизори и домакински уреди. И това на фона на срива при печалбите от чип подразделението, което беше засегнато от бурята и затвореното производство в САЩ. Прекарвайки повече време у дома заради пандемията от коронавируса, потребителите са харчили повече за битова електроника, която е с по-голям марж, което от своя страна помогна да се предизвика глобален недостиг на полупроводници, пише Reuters.

Очаква се оперативната печалба за южнокорейския технологичен гигант през тримесечието да се е повишила до 9.3 трлн. вона (8.2 млрд. долара), според предварителните данни на Refinitiv SmartEstimate. Обикновено оценките на анализаторите се доближават много до официалните данни, които ще бъдат публикувани с финансовите отчети на фирмата.

Ако числата бъдат потвърдени, това ще е най-високото ниво на оперативни приходи на Samsung за първото тримесечие от 2018 г. насам. Приходите вероятно са се увеличили с 12%.

Компанията трябва да обяви предварителните резултати за първото тримесечие в сряда.

По-конкретно, мобилното му подразделение изглежда, че е имало забележително тримесечие, като се е възползвало от пускането на серията Galaxy S21 в средата на януари - повече от месец преди обичайния годишен график на флагманския модел.

Смята се, че най-големият производител на смартфони в света държи около 23% от световния пазар през тримесечието благодарение на това пускане на пазара и по-ниски цени от обичайните за своите първокласни устройства, според Counterpoint Research. Например S21 беше пуснат на цена 200 долара по-ниска от S20.

Аксесоарите с висок марж, като Galaxy Buds, също са се радвали на високо търсене, твърдят анализаторите. Те изчисляват, че оперативната печалба за подразделението вероятно се е увеличила с повече от 1 трлн. вона спрямо година по-рано до около 4.15 трлн. вона.

Очаква се бизнесът на Samsung с телевизори и домакински уреди да отчете двойно по-голяма оперативна печалба - до около 1 трлн. вона.

Въпреки стратосферното търсене на чипове в световен мащаб печалбите на полупроводниковата дивизия на Samsung се очаква да спаднат с около една пета до 3.6 трлн. вона.

Анализаторите оценяват загубите, свързани със спирането на фабриката в Тексас, на около 300-400 млрд. вона.

Подкрепи Economic.bg