САЩ дава $1 млрд. за бизнеса в Африка

Африка е един от най-бързо развиващите се райони на света, заяви Обама

САЩ дава $1 млрд. за бизнеса в Африка

Снимка: БГНЕС

САЩ ще дадат 1 млрд. долара за бизнеса в Африка, обяви американският президент Барак Обама в реч пред световната среща на предприемачите в кенийската столица Найроби.

Първото посещение като държавен глава в родината на баща му започна в петък. Кенийските медии определиха пътуването като "завръщане у дома", а тълпи от хора аплодираха кортежа на президента от летището.

Визитата на американския президент в африканската държава протича под засилени мерки за сигурност. В Найроби охраняват няколкостотин служители на сигурността на САЩ, а около 10 000 кенийски полицаи поддържат реда в столицата, предаде БГНЕС.

„Африка е един от най-бързо развиващите се райони на света, хората изплуват от бедността”, добави още Обама по време на речта си. Голяма част от средствата са предназначени за подпомагане на жени и млади хора, защото за тях е много по-трудно да започнат собствен бизнес на континента.

„Отминаха дните, когато нашият континент се гледаше само през призмата на отчаянието и унижението”, заяви кенийският президент Ухуру Кениата. Той добави, че се надява посещението на Барак Обама да поправи имиджа на континента.

През септември в Ню Йорк ще бъде организирана среща с афроамерикански инвеститори, бизснесмени за основният проблем, който е ограниченият достъп до чужди капитали.

Обама се очаква да проведе двустранни разговори с кенийския президент Ухуру Кениата. Кореспондентът на BBC за Източна Африка Карън Алън съобщи, че усилията на Кения в борбата с тероризма ще е основна тема на разговора.

Коментари: 0