САЩ готвят нови мита за стоки от ЕС за $3.1 млрд.

До 100% ще бъдат обмитявани маслини, кафе, алкохол и други стоки от Обединеното кралство, Франция, Германия и Испания

САЩ готвят нови мита за стоки от ЕС за $3.1 млрд.

Снимка: БТА

936 ~ 1 мин. четене
Съединените щати обмислят да въведат допълнителни мита на стойност 3.1 млрд. долара върху стоки от Обединеното кралство, Франция, Германия и Испания - поредна стъпка, която вероятно ще засили напрежението между двете страни на Атлантическия океан, съобщава CNBC.

В документ от вторник вечерта, за който първо съобщи Bloomberg, Службата на търговския представител на САЩ заяви, че обмисля „допълнителен списък“ на продукти от Франция, Германия, Испания и Обединеното кралство, които да бъдат обмитявани до 100%.

Разглежданите стоки включват маслини, кафе, шоколад, бира, джин, някои камиони и машини.

Потенциалното прилагане на новите тарифи е открито за публичен коментар до 26 юли. Този ход е част от по-широка реакция от страна на САЩ във връзка с дългогодишен спор с Европейския съюз относно субсидиите за големи производители на граждански самолети.

През октомври Световната търговска организация (СТО) постанови, че Германия, Франция, Испания и Великобритания са предоставяли незаконни субсидии на производителя на самолети Airbus и позволи на САЩ да наложат мита в размер на 7.5 млрд. долара. Освен това през декември СТО реши, че Европейският съюз не е прекратил тези незаконни субсидии, като даде на САЩ допълнително поле за налагане на нови мита върху европейските продукти.
Подкрепи Economic.bg