САЩ и Китай преговарят по търговския си спор в Пекин

Целта е да се сложи край на търговския спор между двете държави

САЩ и Китай преговарят по търговския си спор в Пекин

Снимка: БТА

Високопоставени представители на САЩ и Китай разговарят в Пекин днес по продължаващия търговски спор между двете страни. Дискусиите целят да намалят опасността от нова търговска война между икономическите гиганти, предава France Press. 

Американският министър на търговията Уилбър Рос пристигна в Пекин вчера, където ще се срещне с висши китайски представители. Снощи той е бил на работна вечеря с китайския вицепремиер Лю Хъ, който е приближен на китайския президент Си Цзинпин и който отговаря за икономическата политика на азиатския гигант. По думите на Рос разговорите помежду им досега са били приятелски и откровени . 

Искането на САЩ е китайският пазар да се отвори повече, както и да се намали с 200 млрд. долара техния огромен търговски дефицит спрямо азиатската страна, който през 2017 г. бе в размер на 375 млрд. долара. За момента Пекин не приема това искане, което някои икономисти определят като нереалистично, припомня France Press.

Разговорите на американската делегация с китайските представители ще продължават и утре. Те се провеждат в момент на нараснало двустранно напрежение. През май двете страни обявиха примирие по търговския спор помежду си. Но във вторник администрацията на Тръмп поднови заплахата за мита от 25% върху вноса на китайски продукти, което ще представлява 50 млрд. долара на година. Пекин разкритикува този обрат в американската позиция и заплаши да вземе твърди мерки, за да защити интересите си, преди да увери, че Китай все пак оставя вратата за преговори отворена.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп редовно критикува нелоялните, по думите му, търговски практики на Пекин. Той отправя критики към регулаторните пречки пред чуждите инвестиции и трансфера на технологии, „наложен“ на американските компании. 

Вашингтон иска от Пекин така наречените структурни промени, заяви пък вчера американският министър на финансите Стивън Мнучин в края на среща на министрите на финансите на Г-7, състояла се в Канада. „Ако има структурни промени, които гарантират на нашите компании една свободна конкуренция в Китай, тогава това ще има влияние и върху търговския дефицит“, каза той.

Китай изтъква доброто си желание за промяна. В сряда Пекин обяви ново намаляване на митата за редица продукти – дрехи, обувки, козметика, електроуреди. Пекин уверява също, че иска да засили защитата на интелектуалната собственост.

По време на визита на Лю Хъ във Вашингтон миналия месец Китай се съгласи да увеличи американския внос, по-специално в областта на селското стопанство и на енергетиката, за да се намали дефицитът, но отказа да се ангажира със специфична цел, допълва ДПА. 

Агенцията посочва, че в делегацията, придружаваща Уилбър Рос за разговорите в Пекин, е американският посланик в Китай Тери Бранстад и представители от секторите на селското стопанство и на енергетиката.

Засега подробности не се съобщават, но надеждата, че ще помогнат за разрешаването на международния конфликт. В изявление на Пекин се казва, че на разговорите двете страни са направили „положителен и конкретен напредък“.
Коментари: 0