САЩ и Китай възстановяват търговските преговори

Очакванията обаче не са високи, а само след ден ще започнат да действат нови високи мита и от двете страни

САЩ и Китай възстановяват търговските преговори
516 ~ 1 мин. четене
Американски и китайски официални представители ще възстановят днес търговските преговори. Очакванията обаче не са високи, особено след „предсказанието“ на Доналд Тръмп, че няма да има реален напредък, пише Reuters.

Преговорите на средно ниво биха могли да създадат рамка за по-нататъшни дискусии по спорните търговски въпроси, особено за митата, тъй като всяка от двете страни се подготвя да наложи на другата наказателни тарифи от утре. Това освен загуби за бизнеса вещае и забавяне на световната икономика.

Тръмп заплашва да наложи мита върху почти всички китайски стоки, внасяни в САЩ, ако Пекин не се съобрази с неговите претенции. Американският президент обвинява властите в Китай, че манипулират курса на юана, с което печелят търговско предимство и елиминират частично ефекта от вече наложените американски мита.

Засега Белият дом мълчи за последният кръг преговори, който предстои днес. Администрацията е отказала коментар пред Reuters. Източници на агенцията обаче са обяснили, че нямат високи очаквания.

„Това е до известна степен „опит за сваляне на температурата“, смята Скот Кенеди, директор на дирекция „Китайски изследвания“ към Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон. „Очакванията вероятно са ниски и от двете страни“, добавя той.

Имаше и предишни разговори на министерско ниво. Китайският вицепремиер Лиу Ха се срещна с американският финансов министър Стивън Мнучин и министъра на търговията Рос. Разговорите днес и утре ще бъдат ръководени от служители на по-ниско ниво – зам.-министърът на финансите Дейвид Малпас и китайският зам.-министър на търговията Уан Шууен.


Подкрепи Economic.bg