Силната американска икономика движи нагоре пазарите

S&P 500 записа рекорд за най-дълъг възходящ тренд

Силната американска икономика движи нагоре пазарите

Снимка: Pixabay

Щатският индекс S&P 500 достигна до исторически максимум през деня, но върна част от печалбите и затвори търговския ден при 2862.96 пункта. Така записа рекорд за най-дълъг възходящ тренд, подкрепен от инвеститорите, които заложиха, че силната щатска икономика и растящите корпоративни печалби ще продължат да движат пазара нагоре, въпреки скорошните търговски напрежения, които се създадоха между САЩ и Китай и срива на турската лира.

Положителните настроения поведоха индустриалния индекс Dow Jones към ръст от ¼ от процента до 25822.29 пункта. Nasdaq превъзхождаше останалите индекси с повишение от 0.49 на сто до 7859.17 пункта, след най-добро представяне на Micron и Netflix. Технологичният индекс е на по-малко от един процент от историческия максимум, който се очаква скоро да бъде покорен.

На Стария континент преобладаваше смесена търговия с ръст на немският индекс DAX от близо половин процент до 12384.49 пункта, докато FTSE 100 в Лондон се раздели с 0.34 процента от стойността си до 7565.70 пункта. Цената на златото се покачи до 1196.20 долара за тройунция, в резултат на отслабване на щатския долар.

Ралито на щатските борси рефлектира върху цената на петрола, която се покачваше в рамките на деня, но рязко коригира и завърши с отрицателен резултат до 66.06 долара за барел. Сортът Брент задържа печалбите си, като добави 0.90 процента до $72.75.

Среща между САЩ и Китай

В сряда започва срещаща между САЩ и Китай, при която деветчленна делегация от Пекин, водена от заместник-министъра на търговията Уанг Шоуен, ще проведе срещи с представители на САЩ, водени от министъра на финансите Дейвид Малпас във Вашингтон. Търговските разговори, въпреки че са на по-ниско ниво дават надежда, че двете най-големи икономики в света могат да стигнат до решение, което ще намали напрежението в търговията.

Протокол на Фед

От 21:00 часа ще бъде публикуван протокола от последното заседание на Федералния резерв, на което Централната банка на САЩ задържа лихвените проценти непроменени, както се очакваше широко след срещата си на 1 август, и даде оптимистична оценка на най-голямата икономика в света, като запази прогнозите за постепенно повишаване на лихвените проценти.

Инструмент на фокус - Essex Property Trust

Близо 6 месеца акционерното дружество със специална инвестиционна цел се намира в рейндж. Текущата цена е над 50 дневната средна и очакваният ни са за възобновяване на основния възходящ тренд, за което е нужен категоричен пробив над горната граница на рейднжа около $247. Индикаторът MACD дава сигнали за отслабване на движението и микро дивергенция, което показва, че още цената не е готова за възобновяване на основния тренд.

USD/CAD

Валутната двойка достигна до зона на подкрепа малко над психологическото ниво 1.31, от където се формира дивергенция, която очакваме да доведе до силно възходящо движение с цел тестване на 50 периодната средна. Пробив над нея ще ни даде сигнал за образуване на тренд, който трябва да пробие с лекота локалния максимум при 1.3170.

XAG/USD

Цената на среброто върна част от загубите си, след като достигна до локалния минимум при 14.32 долара за унция. Консолидация която се образува дава възможност на купувачите да влезнат в позиция, при сигнал за покупка, който очакваме да дойде от индикатора CCI при пробив на линията -100 от долу – нагоре. Възможно е и образуване на по-висок минимум, който около $14.50, при което ще следим за покачване и пробив на подвижната средна, което ще ни даде втори сигнал за покупка.

S&P 500

Широкият индекс на щатите продължава възходящото си движение над нивата на подкрепа, което генерира силен импулс нужен за пробива на историческият максимум и отбелязване на нов връх. Подкрепа на очакванията ни за нова най-висока точка е образуване на възходящо пресичане на индикатора MACD в положителната зона. Новият максимум би трябвало да бъде подкрепен от дълги позиции, който да формират възходяща вълна към кръглото ниво от 2900 пункта.
Коментари: 0